Skip to main content

Γάζα: Το Ισραήλ λέει ότι συνέλαβε 20 υπόπτους για τις επιθέσεις της Χαμάς στο νοσοκομείο Νάσερ

Φωτ. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Καπνός κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στην πόλη Χαν Γιουνίς, όπως φαίνεται από τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 22 Ιανουαρίου 2024. Φωτ. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο νοσοκομείο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε «περισσότερους από 20 τρομοκράτες» που συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, μεταξύ των «δεκάδων υπόπτων» που τέθηκαν υπό κράτηση στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χάν Γιούνις, στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, στον περιβάλλοντα χώρα του νοσοκομειακού συγκροτήματος εντοπίστηκαν όλμοι, χειροβομβίδες και άλλα όπλα που ανήκουν στη Χαμάς.

Κατά τον στρατό του Ισραήλ, η Χαμάς χρησιμοποιούσε τα όπλα για να βάλλει κατά των ισραηλινών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες.

WSJ: H Αίγυπτος κατασκευάζει στρατόπεδο υποδοχής πρoσφύγων από τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επιδρομή του στο Νοσοκομείο Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ως «ακριβείας και περιορισμένη» και σημείωσε ότι στηρίχθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται στις εγκαταστάσεις του, ότι εκεί κρατούσαν ομήρους και ότι σοροί ομήρων μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο νοσοκομείο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε στο μεταξύ ότι προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο νοσοκομείο Νάσερ, μετά την ισραηλινή επιδρομή.

«Υπάρχουν ακόμα σοβαρά τραυματισμένοι και άρρωστοι νοσηλευόμενοι που είναι μέσα στο νοσοκομείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, σύμφωνα με το Reutres.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παραδοθούν καύσιμα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής ζωτικής σημασίας υπηρεσιών… Προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση διότι άνθρωποι που συνεχίζουν να βρίσκονται στο νοσοκομειακό συγκρότημα Νάσερ χρειάζονται βοήθεια» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο ότι μία μαζική έξοδος Παλαιστινίων προσφύγων από την Λωρίδα της Γάζας στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά θα αποτελεί καταστροφή και επέστησε την προσοχή στην θέση των αιγυπτιακών αρχών ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα πρέπει να τύχει βοήθειας εντός των ορίων του θύλακα.

«Θα είναι καταστροφή για τους Παλαιστίνιους… καταστροφή για την Αίγυπτο και καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης», προειδοποίησε.