Skip to main content

H φον ντερ Λάιεν υπέρ του διορισμού Επιτρόπου για την Αμυνα στην ΕΕ

REUTERS/Yves Herman

Η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα ότι επιδιώκει δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει την ιδέα του διορισμού Επιτρόπου της ΕΕ για την Αμυνα, που θα εργαστεί για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε εκπρόσωπος ης Κομισιόν.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν χαιρετίζει θετικά, πολύ θετικά, αυτή την ιδέα» να υπάρχει ένας επίτροπος  για την Άμυνα, μια θέση που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό είναι «απλώς ένα σχόλιο, από την πλευρά του»

«Εναπόκειται στον επικεφαλής της νέας Επιτροπή να αποφασίσει τη σύνθεση του Κολεγίου των επιτρόπων και τα συγκεκριμένα καθήκοντα που θα δοθούν» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν είναι επί του παρόντος υπεύθυνος και για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ, την ενίσχυση των οποίων προσπαθεί να εξασφαλίσει μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα ότι επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Αμερική ενδέχεται να μην υπερασπίζεται πλέον τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.