Skip to main content

«Κανείς δεν θα γεννηθεί ούτε θα πεθάνει στο Σβάλμπαρντ» – Η αλήθεια πίσω από τον «μύθο» και οι παράξενοι νόμοι

Το παγωμένο νησί της Αρκτικής που επανέρχεται ξανά στην επικαιρότητα λόγω της αυστηροποίησης των κανόνων, από την Νορβηγία, προκειμένου να προστατευθεί επιπλέον το οικοσύστημα

Ένα νησί που βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και του Βόρειου Πόλου φιλοξενεί μερικούς από τους πιο περίεργους νόμους στον πλανήτη, ενώ το ρητό που ακολουθεί την φήμη του είναι, το «κανείς δεν θα γεννηθεί ούτε θα πεθάνει στο Σβάλμπαρντ».

Στην Λόνγκγιαρμπιεν, την μικροσκοπική πόλη του Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία όπου υπάρχουν περισσότερες πολικές αρκούδες από τους ανθρώπους, συναντώνται μερικοί παράξενοι νόμοι και ακούγονται  παράξενες ιστορίες.

Η περιοχή επανήλθε στην επικαιρότητα, λόγω των νέων αυστηρών νόμων που επέβαλλε η Νορβηγική κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει ακόμη περισσότερο, το σπάνιο  οικοσύστημά της, όπου η άγρια φύση είναι «τόσο συγκλονιστικά όμορφη και παράλληλα τρομακτική»

Ο μικρός οικισμός των πάγων και των χαμηλών θερμοκρασιών, είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν ή να   κατοικήσουν χωρίς βίζα. Αλλά, αν το κάνουν θα πρέπει να μην έχουν  γάτες, αλλά να έχουν όπλο, και να… αποφύγουν να γεννήσουν ή να πεθάνουν

Όλα φυσικά έχουν την εξήγησή τους. 

Κανείς δεν γεννά  Λόνγκγιαρμπιεν, επειδή υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο και καμία μαιευτική υπηρεσία. Έτσι οι έγκυες γυναίκες μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα λίγο πριν από την ημερομηνία τοκετού.

« Δεδομένου ότι ουσιαστικά κανείς δεν γεννιέται εδώ, αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι ζουν εδώ έχουν κάνει την επιλογή να το κάνουν.Αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα χωριό γεμάτο από κατοίκους με αληθινή αγάπη για τον τόπο που ζουν» λέει μία κάτοικος. .

Όσον αφορά  τις γάτες, αυτές έχουν απαγορευτεί από τη δεκαετία του 1990, σε μία προσπάθεια προστασίας του ανθρώπινου πληθυσμού, όταν οι νορβηγικές αρχές θεώρησαν ότι τα αιλουροειδή είναι ευάλωτα στη λύσσα και στις μολύνσεις από την ασθένεια γνωστή ως ταινία,

Και σε μια άλλη προσπάθεια προστασίας του ανθρώπινου πληθυσμού, απαγορεύεται η ταφή. Κατα μία έννοια και ο θάνατος.

Οι ασθενείς σε τελικό στάδιο φεύγουν αεροπορικώς από το νησί για να ζήσουν όσο χρόνο έχουν αλλού, καθώς ανακαλύφθηκε ότι τα θύματα που θάφτηκαν κατά τη διάρκεια  της πανδημίας της γρίπης του 1918 δεν είχαν ακόμη αποσυντεθεί. Κατά τους ειδικούς ο πάγος στην οποία θάφτηκαν τα θύματα, περιέχει ακόμη ζωντανά στελέχη της γρίπης.

Ένας άλλος νόμος ορίζει ότι οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να φέρουν πάντα όπλο.

Η νομοθεσία θεσπίστηκε για να διασφαλιστεί ότι όποιος ταξιδεύει εκτός των κύριων οικισμών θα είναι σε θέση να προστατευτεί από πιθανές επιθέσεις πολικών αρκούδων.

Υπάρχουν περίπου 3.000 πολικές αρκούδες στο νησί που έχει μόνο 2.500 κατοίκους, αν και έχουν σημειωθεί μόλις πέντε επιθέσεις πολικών αρκούδων σε ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, απαγορεύεται σαφώς η χρήση όπλου εντός των οικισμών, ενώ σε πολλούς δημόσιους χώρους του νησιού υπάρχουν ευδιάκριτες πινακίδες που αναγράφουν: «Απαγορεύονται τα πυροβόλα όπλα».

Οι νέοι νόμοι

Οι νέοι νόμοι, μεταξύ άλλων βάζει όριο στους επιβάτες των πλοίων σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές. απαγορεύουν τη χρήση μη επανδρωμένων drones και των snowmobiles στον πάγο της θάλασσα ενώ  ορίζουν ότι η κυκλοφορία θαλάσσιων οχημάτων πρέπει να μένει τουλάχιστον 150 μέτρα μακριά από τους θαλάσσιους ελέφαντες.

Καθώς, περίπου το 60% του νησιού καλύπτεται από παγετώνες και οι επισκέπτες της περιοχής έχουν προειδοποιηθεί να μην σπάνε τον πάγο