Skip to main content

Γάζα: Νεκροί τρεις όμηροι, «όσοι παραβιάζουν το νόμο θα λογοδοτήσουν» δηλώνει ο επικεφαλής του ΔΠΔ

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Πρόκειται για τρεις εκ των οκτώ ισραηλινών ομήρων που οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ ανέφεραν χθες Κυριακή ότι είχαν τραυματιστεί σοβαρά

Τον θάνατο ακόμη τριών ισραηλινών ομήρων από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η Χαμάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για τρεις εκ των οκτώ ισραηλινών ομήρων που οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ ανέφεραν χθες Κυριακή ότι είχαν τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών και δεν κατάφεραν τελικά να κρατηθούν στη ζωή.

Στην δήλωση αναφέρουν ότι «θα αναβάλουμε για λίγες ημέρες τη δημοσιοποίηση ονομάτων και εικόνων των νεκρών, έως ότου ξεκαθαρίσει η τύχη των υπολοίπων τραυματιών».

Βαθιά ανήσυχος ο επικεφαλής του ΔΠΔ στη Χάγη

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εκφράζει έντονη ανησυχία για μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα λογοδοτήσει.

Ο Καρίμ Χαν αναφέρει σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στο X ότι η έρευνα του γραφείου του για τα γεγονότα στη Γάζα «προχωράει με τη μεγαλύτερη δυνατή σπουδή».

«Ανησυχώ βαθύτατα για τον αναφερόμενο βομβαρδισμό και την πιθανή χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα», αναφέρει.

Η έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Το ΔΠΔ ξεκίνησε το 2021 έρευνα τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Χαμάς, καθώς και για άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες, για πιθανά εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Χαν δήλωσε προηγουμένως ότι η έρευνα αυτή τώρα «επεκτείνεται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας μετά τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023».

«Όλοι οι πόλεμοι έχουν κανόνες και οι νόμοι που εφαρμόζονται στις ένοπλες συγκρούσεις δεν μπορούν να ερμηνεύονται έτσι ώστε να καθίστανται κούφιοι ή να στερούνται νοήματος», αναφέρει.

«Αυτό ήταν το σταθερό μου μήνυμα, μεταξύ άλλων και από τη Ραμάλα πέρυσι. Από τότε, δεν έχω δει καμία διακριτή αλλαγή στη συμπεριφορά του Ισραήλ», λέει.

«Όσοι παραβιάζουν το νόμο θα λογοδοτήσουν»

Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι «όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, όσοι δεν συμμορφώνονται με το νόμο δεν πρέπει να διαμαρτύρονται αργότερα όταν το γραφείο μου αναλαμβάνει δράση σύμφωνα με την εντολή του».

«Προς όλους τους εμπλεκόμενους: το γραφείο μου ερευνά ενεργά όλα τα εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί. Όσοι παραβιάζουν το νόμο θα λογοδοτήσουν».

Τέλος, ο Χαν ζητά την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς: «Αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό επίκεντρο των ερευνών μας».