Skip to main content

Γάζα: Έτοιμο να εισβάλει το Ισραήλ στη Ράφα – Σφοδροί βομβαρδισμοί

REUTERS/Bassam Masoud

Εκκλήσεις Μπάιντεν για προστασία των αμάχων

Το Ισραήλ σφυροκοπά αυτή τη φορά τη Ράφα, με βομβαρδισμούς πολύ υψηλότερης έντασης από τις τελευταίες ημέρες.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη «σφοδρά» ισραηλινά πλήγματα στην πόλη, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους εκτοπισμένους από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο προς το παρόν.

Η Χαμάς χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις του Ισραήλ ως συνέχεια του «γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει και της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επικαλούμενο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως τουλάχιστον 52 άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ μεταδίδει από την πλευρά του πως τουλάχιστον 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Δεκάδες άλλοι είναι τραυματίες.

Ο Μπάιντεν καλεί τον Νετανιάχου να προστατεύσει τους αμάχους στη Ράφα

Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Νετανιάχου και του ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες, με περίπου 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν καταφύγει εκεί «να μην έχουν πού να πάνε».

Δεν ζήτησε ωστόσο εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «επανέλαβε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς αξιόπιστο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί», αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Απελευθερώθηκαν 2 όμηροι

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιχείρησης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ο Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν, 60 ετών, και ο Λουίς Χαρ, 70 ετών, ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Ράφα που διεξήγαγαν από κοινού ο στρατός, η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) και η αστυνομία», σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Οι όμηροι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σίμπα, στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε η δομή υγείας. Γιατροί επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται «σε καλή κατάσταση».