Skip to main content

Όρμπαν: Πρώτα η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, μετά της Ουκρανίας

REUTERS/Yves Herman

«Η Ρωσία δεν παίρνει στα σοβαρά την Ευρώπη»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει «το παλιό έργο της διεύρυνσης» και μετά να ασχοληθεί με την Ουκρανία.

Δηλαδή να εντάξει τη Σερβία πριν την Ουκρανία, διαφορετικά «θα τη χάσει».

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε το παλιό έργο της διεύρυνσης πριν ξεκινήσουμε τη νέα διεύρυνση με την Ουκρανία. Αν δεν ενσωματώσουμε τη Σερβία το συντομότερο δυνατό, θα τη χάσουμε», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνομιλία – συνέντευξη που είχε με τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ για το περιοδικό European Voices, που εκδίδει η Die Presse. Είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει ουδέτερο ρυθμιστικό παράγοντα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Η Σερβία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 2009, αλλά η υποψηφιότητά της καθυστέρησε εν μέσω ανησυχιών για τη δημοκρατία της και τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ευρωκοινοβούλιο: Αμφισβητεί τις εκλογές στη Σερβία και ζητεί κυρώσεις

«Η Σερβία έχει και άλλες επιλογές. Μόλις συνήφθη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα», δήλωσε ο Όρμπαν, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο με τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σερβίας μετά την ΕΕ.

Υποστήριξε μάλιστα πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η Ουκρανία είναι η χώρα να αποτελέσει «μια νεκρή ζώνη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης».

«Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, η Ουκρανία θα συνεχίσει να χάνει εδάφη. Η Ρωσία θα καταστρέψει την Ουκρανία ξανά και ξανά και ξανά. Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ποτέ να έχει ένα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπως η Ουκρανία στα σύνορά της, ποτέ», είπε, σύμφωνα με ένα προσχέδιο των δηλώσεών του που επικαλείται το Politico.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν παίρνει στα σοβαρά την Ευρώπη επειδή το μπλοκ είναι πολύ αδύναμο στρατιωτικά: «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε αρκετά ισχυροί για να μας πάρουν στα σοβαρά οι Ρώσοι. Αυτό είναι ένα παιχνίδι εξουσίας. Πρόκειται για πόλεμο».