Skip to main content

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Όχι» σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες

REUTERS/Kevin Lamarque

Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

Για «πραγματική πρόοδο» των διαπραγματευτών για ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα  έκανε λόγο  σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων ήταν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας 45 λεπτών μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα σήμερα, παρότι υπάρχουν ακόμη κάποια “σημαντικά” κενά που πρέπει να κλείσουν, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες, με περίπου 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν καταφύγει εκεί «να μην έχουν πού να πάνε»”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «επανέλαβε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς αξιόπιστο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί», αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Η τηλεφωνική συνομιλία του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού πρόεδρου ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι “υπερβολική”.

Πηγή: ΑΜΠΕ