Skip to main content

Ρίο ντε Τζανέιρο: Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης λόγω έξαρσης του δάγκειου πυρετού

Τα περιστατικά της ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια τετραπλασιάστηκαν στη Βραζιλία τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι

Οι αρχές στην πόλη Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού.

Τα περιστατικά της ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια τετραπλασιάστηκαν στη Βραζιλία τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Το Ρίο έχει καταγράψει 10.000 κρούσματα μέχρι στιγμής φέτος, έναντι 23.000 για ολόκληρο το 2023.

Ο δάγκειος πυρετός μπορεί να προκαλέσει πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πόνο πίσω από τα μάτια, μυϊκούς και αρθρικούς πόνους και κηλιδώδες εξάνθημα.

Ένα εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού που αναπτύχθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Takeda εγκρίθηκε από τη ρυθμιστική αρχή υγείας της Βραζιλίας πέρυσι, αλλά δεν έχει ακόμη διανεμηθεί ευρέως.

Ο Έντερ Γκάτι του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας δήλωσε ότι ο αριθμός των δόσεων που έλαβε η υπηρεσία δημόσιας υγείας από το ιαπωνικό εργαστήριο ήταν περιορισμένος. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα σε μεγάλους δήμους με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του δάγκειου πυρετού.

Εν τω μεταξύ, το δημαρχείο του Ρίο ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 10 κέντρα θεραπείας για άτομα με δάγκειο πυρετό.

Ο Daniel Soranz, γραμματέας υγείας της πόλης, δήλωσε ότι στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων που προκαλούνται από τη μόλυνση. “Η έγκαιρη θεραπεία κάνει τη διαφορά”, δήλωσε.

Οι αξιωματούχοι υγείας έχουν επίσης παροτρύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν το τσίμπημα από κουνούπια εφαρμόζοντας απωθητικά.

Η υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Nísia Trindade προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να ελέγξουν τα σπίτια τους και να απαλλαγούν από κάθε στάσιμο νερό, όπου αναπαράγονται τα κουνούπια που μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό.

Απολυμαντές ψεκάζουν ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές και ανακοινώσεις για τη δημόσια υγεία θα γίνουν στο Sambadrome, τον χώρο όπου οι διάσημες σχολές σάμπα του Ρίο παρελαύνουν μπροστά στους κριτές για να στεφθούν νικητές της φετινής παρέλασης του καρναβαλιού.

Το Ρίο δεν είναι το μόνο μέρος που κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού. Η ομοσπονδιακή περιφέρεια και οι πολιτείες Μίνας Ζεράις, Άκρε και Γκοϊάς έχουν ήδη προβεί σε αυτό το βήμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: BBC