Skip to main content

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Γιατί η Μέρκελ αναγκάστηκε να πάρει πίσω την κομματική πειθαρχία

Αντίθετος σε ότι αφορά στην παρένθετη κυοφορία, ο τότε πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Νόμπερτ Λάμερτ, εκ των πρωτεργατών στο να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο

Κομφετί στην αίθουσα της ολομέλειας, κάτω από τον γυάλινο θόλο του ιστορικού κτιρίου του Ράιχσταγκ; Αυτό δεν είχε ξαναγίνει! Κι όμως, για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Κι αυτή ήταν όταν στις 30 Ιουνίου του 2017 ο τότε πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Νόμπερτ Λάμερτ ανακοίνωνε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την καθιέρωση του λεγόμενου “Γάμου για ‘Όλους” (Ehe für alle) στη γερμανική έννομη τάξη και λίγους μήνες αργότερα και στη ζωή όλων εκείνων των ακτιβιστών και απλών ανθρώπων που επί δεκαετίες εργάζονταν και περίμεναν αυτήν τη στιγμή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία από τις συνολικά 623 ψήφους 392 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 226 κατά, 4 επέλεξαν την αποχή. Στο άκουσμα της ιστορικής από κάθε άποψη απόφασης όλοι γύρισαν προς την πλευρά ενός βουλευτή των Πρασίνων, του Φόλκερ Μπεκ, πρωτοπόρου σε αυτήν την μακρά διαδρομή. Λουσμένος στα πολύχρωμα κομφετί χειροκροτούσε όρθιος με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, την ώρα που συνάδελφοί του τον συνέχαιραν δια χειραψίας. Ήταν παράλληλα κι ένας αποχαιρετισμός –  ήταν η τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής μου θητείας μετά από 23 χρόνια -σε έναν βουλευτή που ανήκει στους πρωτεργάτες για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών στη Γερμανία.

Αντίθετος σε ότι αφορά στην παρένθετη κυοφορία

Ωστόσο, και για τον ίδιο τον πρώην βουλευτή των Πρασίνων δεν είναι όλα δεδομένα, ακόμη και σήμερα είναι αντίθετος σε ότι αφορά στην παρένθετη κυοφορία, αναφέρει  η Deutsche Welle, στην οποία μίλησε ο Λάμερτ.

«Στη Γερμανία η παρένθετη κυοφορία απαγορεύεται από το νομικό μας σύστημα γενικά και δεν έχει σχέση με τον γάμο ομόφυλων. Σε αυτό συμφωνώ, γιατί τα παιδιά δεν μπορεί να είναι αντικείμενο οικονομικής ή εμπορικής συναλλαγής ενηλίκων. Τα παιδιά δεν είναι αντικείμενα, ίσως να είμαι λίγο συντηρητικός εδώ, αλλά για ζευγάρια ανδρών ο μόνος δρόμος είναι η υιοθεσία, κι αν δεν υπάρχει παιδί να υιοθετήσουν, δεν μπορούν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους».

Πώς «σύρθηκε» η τότε καγκελάριος

Στο σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle στέκεται στον τρόπο που η τότε καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, χειρίστηκε το θέμα. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία  έσπευσε στα μικρόφωνα των δημοσιογράφων εκτός ολομέλειας να ξεκαθαρίσει με σοβαρό ύφος ότι για εκείνη γάμος νοείται μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και ότι ψήφισε εναντίον.

Ο νόμος  «Γάμος για όλους» ήρθε στη γερμανική Βουλή, όχι από τον αρχηγό της κυβέρνησης, εν προκειμένω τη συντηρητική  Μέρκελ, επικεφαλής μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανικών Κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά από την προοδευτική αντιπολίτευση, αναφέρει η Deutsche Welle.

Η δε νομοθετική πρωτοβουλία, που σημειωτέον δεν ήταν η πρώτη, δεν προήλθε από την ίδια Βουλή, η οποία λόγω των πολιτικών συσχετισμών δεν σχημάτιζε πλειοψηφία για ένα τέτοιο προοδευτικό νομοσχέδιο, αλλά από την Άνω Βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat).

Σύμφωνα με το άρθρο 76, παράγραφο 1 του Θεμελιώδους Νόμου (Σύνταγμα) το Bundesrat έχει το λεγόμενο “δικαίωμα πρωτοβουλίας” (Initiativerecht), δηλαδή να συντάσσει και να υποβάλλει νομοσχέδια στην ομοσπονδιακή βουλή. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περί “γάμου για όλους” η πρωτοβουλία προήλθε από το προοδευτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, το οποίο δύο φορές το 2013 και το 2015 κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά δεν έβρισκε την απαιτούμενη πλειοψηφία λόγω κομματικής πειθαρχίας.

Αλλά ο  χρόνος είχε κάνει το θαύμα του, η Μέρκελ αντελήφθη τον Ιούνιο του 2017 ότι ακόμη και μέσα στο ίδιο της το κόμμα υπήρχε μεταστροφή απόψεων για το θέμα. Αλλά και το χρονικό μομέντουμ ήταν ιδιαίτερο. Σε λίγους μήνες θα γίνονταν νέες βουλευτικές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι έθεσαν ως όρο για πιθανή μετεκλογική συμμαχία με το CDU την ψήφιση του νόμου πλήρους αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

«Κατέληξε να είναι σχεδόν υπερκομματικό»

«Και έτσι εξωθήθηκε η Μέρκελ σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, γιατί χρειάζονταν τις ψήφους του AfD για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κι αυτό θα ήταν μια καταστροφή για την ίδια. Ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκε να άρει την κομματική πειθαρχία. Και επειδή το νομοσχέδιο προέρχονταν από το Bundesrat, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Χριστιανοδημοκράτες να το ψηφίσουν, επειδή κατέληξε να είναι σχεδόν υπερκομματικό» σημειώνει ο Μπεκ.

Την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, στις 30 Ιουνίου του 2017, η Άγκελα Μέρκελ με το ουρανί μπλέιζερ της και λιγότερα κιλά από ότι εγκατέλειψε το αξίωμά της 4 χρόνια αργότερα, άκουγε αποσβολωμένη τους βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να συνηγορούν από το βήμα της ολομέλειας υπέρ του νομοσχεδίου.

«Γνώριζε πολύ καλά το παιχνίδι της εξουσίας για να αντιληφθεί ότι ήταν η σωστή κίνηση να γίνει η ψηφοφορία κατά συνείδηση για να προλάβει μια ήττα της για κάτι που δεν μπορούσε να αποτρέψει» επισημαίνει ο Μπεκ.

«Το μεγαλύτερο μέλημά της ήταν να κρατήσει τους ψηφοφόρους της δεξιάς στο κόμμα».

Το κλίμα της συζήτησης κρατήθηκε έπειτα από παράκληση του προέδρου της Βουλής σε αξιοπρεπή επίπεδα. Με εξαίρεση τον Σοσιαλδημοκράτη Γιοχάνες Καρστ, ο οποίος απευθυνόμενος εξοργισμένος προς την πλευρά της τής επέρριψε ότι μπλόκαρε τις προσπάθειες από το 2005 που έγινε καγκελάριος. «Ειλικρινά, κυρία Μέρκελ, σας ευχαριστώ για το τίποτα!» είπε με υψωμένη τη φωνή. Λίγα λεπτά αργότερα 70 συντηρητικοί βουλευτές από την κοινοβουλευτική της ομάδα έριχναν το μπλε ψηφοδέλτιο υπέρ του γάμου για όλους.