Skip to main content

Συντριβή ρωσικού μεταγωγικού: Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

Άγνωστο πώς θα επηρεάσει μελλοντικές ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους Ilyushin Il-76 που συνετρίβη χθες στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, το αεροσκάφος μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που επρόκειτο να απελευθερωθούν στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Συνολικά επέβαιαν 75 άτομα, μαζί με τους έξι Ρώσους πολίτες που ήταν μέλη πληρώματος και τρεις συνοδούς. Δεν επέζησε κανένας από την συντριβή.

Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη στο Κίεβο, υποστηρίζοντας πως γνώριζε ότι μεταφέρονταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου καθώς ήταν προγραμματισμένη επιχείρηση ανταλλαγής για χθες.

«Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί σκότωσαν τους δικούς τους αιχμαλώτους, τους δικούς τους πολίτες που θα επέστρεφαν στο σπίτι τους πρακτικά σε 24 ώρες, είναι βεβαίως μια απολύτως τερατώδης πράξη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγές αιχμαλώτων θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές.

Πάντως, όπως είπε, «κανένας δεν μπορεί να πει ποιον αντίκτυπο θα έχει αυτό στις προοπτικές παράτασης της διαδικασίας» ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Από την πλευρά του, το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως υποστηρίζει η Μόσχα. Επίσης δεν έχει επιβεβαιώσει ότι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέβαιναν σε αυτό.

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «παίζει με τις ζωές των Ουκρανών κρατουμένων» και ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα στη δυτική Ρωσία.

Σχολιάζοντας ο Πεσκόφ, είπε: «Εάν εννοεί μια διεθνή έρευνα για τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, τότε είναι σίγουρα απαραίτητη».

Νωρίτερα η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι είναι ευθύνη της Ρωσίας «να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπερασπιστών μας σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί». Σε αυτήν την περίπτωση, επιπλέον, όπως είπε, το Κίεβο δεν είχε ενημερωθεί ότι ο εναέριος χώρος έπρεπε να διαφυλαχθεί «στην καθορισμένη ώρα, κάτι που είχε συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν». «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει τις σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας με στόχο να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ασφάλεια των αιχμαλώτων», πρόσθεσε.