Skip to main content

Ουκρανία: Πώς σχολιάζει τη συντιβή του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους

USAID

Η Μόσχα «παίζει με τις ζωές των Ουκρανών κρατουμένων», σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «παίζει με τις ζωές των Ουκρανών κρατουμένων», μετά τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους που – σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – παρέσυρε στον θάνατο τους 74 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων 65 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.

Ζήτησε επίσης τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο  θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα στη δυτική Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν υπάρχουν επιζώντες μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου Il-76 από το Κίεβο με 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, έξι Ρώσους πολίτες ως μέλη πληρώματος και τρεις συνοδούς. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί επρόκειτο να απελευθερωθούν στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι «προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές των Ουκρανών κρατουμένων, με τα συναισθήματα των συγγενών τους και με τα συναισθήματα του λαού μας».

Ο Ζελένσκιμ ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην περιφέρεια που σχετίζεται με τα γενέθλιά του την Πέμπτη, τόνισε ότι «πρέπει να αποδειχθούν όλα τα δεδομένα».

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, το οποίο επικαλείται η διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainska Pravda, ανέφερε αρχικά ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυραύλους για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300. Δεν έκανε καμία αναφορά σε κρατούμενους.

Καμία από τις λεπτομέρειες σχετικά με τους επιβαίνοντες δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Πάντως, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη της Ρωσίας «να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπερασπιστών μας σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί».

Σε αυτήν την περίπτωση, επιπλέον, όπως είπε, το Κίεβο δεν είχε ενημερωθεί ότι ο εναέριος χώρος έπρεπε να διαφυλαχθεί «στην καθορισμένη ώρα, κάτι που είχε συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν». «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει τις σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας με στόχο να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ασφάλεια των αιχμαλώτων», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το BBC, τα σχόλια της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας νωρίτερα την ίδια ημέρα θεωρήθηκαν ως σιωπηρή παραδοχή ότι το Κίεβο κατέρριψε το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, αν και τόνισε ότι δεν είχε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιος επέβαινε.

Σχολιάζοντας ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύο Στιβ Ρόζενμπεργκ, ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την επίθεση για να προσπαθήσει να παρουσιάσει την Ουκρανία ως επιτιθέμενο μέρος, παρόλο που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμομ στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.