Skip to main content

«Είχε μια δύσκολη νύχτα»: Επικράτηση Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ

REUTERS/Reba Saldanha

Η νίκη επί της Χέιλι υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στην πορεία του Τραμπ για την εξασφάλιση του χρίσματος.

Αποφασιστική νίκη πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Νιου Χάμσιρ για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επικράτησε άνετα της πρώην πρεσβεύτριας στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, λίγες μέρες αφότου τα αποτελέσματα της Αϊόβα ανάγκασαν τον άλλο αντίπαλό του, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, να αποχωρήσει από την κούρσα.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Edison Research, ο Τραμπ θα εξασφαλίζει τουλάχιστον 11 αντιπροσώπους στο συνέδριο σε αυτή την πολιτεία, η Χέιλι 8, ενώ 3 μένουν να κατανεμηθούν.

Με το 18% των εκτιμώμενων ψήφων καταμετρημένο, ο μεγιστάνας εξασφαλίζει 53,6% και η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας 44,9%.

Η νίκη επί της Χέιλι υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στην πορεία του Τραμπ για την εξασφάλιση του χρίσματος. Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές, ο Τραμπ έδωσε με έντονη ομιλία που περιλάμβανε έντονη κριτική για τη Χέιλι.

«Είχε μια πολύ άσχημη νύχτα», είπε ο Τραμπ. «Ήρθε την τρίτη στην Αϊόβα και εξακολουθεί να περιμένει».

Νίκι Χέιλι: Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει

Η Νίκι Χέιλι, παραδέχθηκε χθες το βράδυ την ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας όμως πως παραμένει στην κούρσα για το χρίσμα της παράταξης ώστε να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στο Νιου Χάμσαϊρ, η Χέιλι επέμεινε ότι θα συνεχίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Νότια Καρολίνα, η οποία θα διεξαγάγει τις προκριματικές εκλογές για τους Ρεπουμπλικάνους τον επόμενο μήνα.

«Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει», είπε Χέιλι μιλώντας σε υποστηρικτές της στη βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. «Απομένουν δεκάδες πολιτείες και η επόμενη είναι η γλυκιά πολιτεία της Νότιας Καρολίνας».

Εάν υποψήφιος του κόμματος αναδειχθεί ο Τραμπ, πρόσθεσε καυστικά, θα πρόκειται για «νίκη», του Δημοκρατικού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στη Νότια Καρολίνα, επομένως δεν είναι σαφές πώς αυτές οι προκριματικές θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τη δυναμική της κούρσας. Το Νιου Χάμσαϊρ φάνηκε να αντιπροσωπεύει την τελευταία σημαντική απειλή για αυτό που φαίνεται ότι πρόκειται να γίνει θρίαμβος του Τραμπ.