Skip to main content

Αφγανιστάν: Ο Ρώσος επιχειρηματίας που έχασε την ζωή του στη συντριβή του Falcon

REUTERS/Ali Kharaν (φωτ. αρχείου)

Είχε λάβει βραβείο για το έργο του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Ένας Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε κάποτε βραβευτεί στη Ρωσία για η συνεισφορά του στην τοπική οικονομία, είναι ανάμεσα στους νεκρούς επιβάτες του Falcon που συνετρίβη σε απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές ασφαλείας, ο 65χρονος Ανατόλι Ευσιούκοφ ήταν μεταξύ των έξι ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος Dassault Falcon 10 το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από το Αφγανιστάν το Σάββατο. Συνετρίβη στην περιοχή Kuf Ab της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με το κανάλι Agentstvo Telegram.

Ο Ευσιούκοφ ήταν από το Βόλγκοντονσκ της περιφέρειας Ροστόφ, όπου είχε ανοίξει εμπορικά κέντρα και το 2014 είχε λάβει βραβείο από τον διορισμένο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν περιφερειακό κυβερνήτη για το έργο του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ήταν ιδιοκτήτης τριών αγορών στο Βόλγκοντονσκ και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχεδίαζε επίσης την κατασκευή ενός εμπορικού συγκροτήματος 48.000 τετραγωνικών ποδιών.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εφημερίδα Izvestia ανέφερε ότι η σύζυγος του Ευσιούκοφ, Άννα, επέβαινε επίσης στο αεροσκάφος. Επέστρεφαν στη Ρωσία από την Ταϊλάνδη όπου εκείνη είχε αρρωστήσει βαριά.

Και οι δύο φέρεται να σκοτώθηκαν στο δυστύχημα. Ωστόσο, τέσσερις άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας, που επικαλείται αναφορές από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Αφγανιστάν.

«Η τοπική υπηρεσία εδάφους έρευνας και διάσωσης εντόπισε το αεροσκάφος Falcon 10. Από τα έξι άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος, τέσσερις είναι ζωντανοί (έχουν διάφορους τραυματισμούς). Η τύχη δύο ανθρώπων διευκρινίζεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ένας από τους επιβαίνοντες ήταν ο ιατρός Ίγκορ Σιρόβκιν, ο οποίος έφτασε σε ένα κοντινό χωριό, όπου επειδή δεν μιλούσε την γλώσσα, ζήτησε βοήθεια χρησιμοποιώντας χειρονομίες, ανέφερε το κανάλι Sirena Telegram. Οδηγήθηκε σε εκπροσώπους των Ταλιμπάν και τελικά τηλεφώνησε στην οικογένειά του.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος κατέπεσε λόγω διπλής βλάβης στον κινητήρα Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε ποινική υπόθεση για να διερευνήσει εάν παραβιάστηκαν οι κανόνες ασφαλείας.

Καθώς το αεροπλάνο έμπαινε στο Τατζικιστάν, το πλήρωμα ανέφερε χαμηλή ποσότητα καυσίμων και αποφάσισε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε, ανέφερε η Izvestia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει έλλειψη ανταλλακτικών που προέρχονται από δυτικούς προμηθευτές. Ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επείγουσα προσγείωση τους τελευταίους μήνες, αν και δεν είναι σαφές εάν οι ελλείψεις επηρεάζουν τα αεροσκάφη που κινούνται για ιατρικούς σκοπούς ή τι κρύβεται πίσω από τη συντριβή.

Με πληροφορίες από Newsweek