Skip to main content

Συριακά ΜΜΕ: Πλήγματα της Ιορδανίας με 10 νεκρούς στα νότια

Φωτ. αρχείου North Press Agency/Handout via REUTERS

Η μάχη κατά των εμπόρων ναρκωτικών και πώς εμπλέκεται η Χεζμπολάχ

Αεροπορικές επιδρομές, που αποδίδονται στην Ιορδανία, πραγματοποιήθηκαν νωρίς την Πέμπτη στη νότια Συρία αφήνοντας δέκα νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με τοπικά συριακά μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές που παρακολουθούν την κατάσταση.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, μέχρι στιγμής, από τις ιορδανικές αρχές.

Το συριακό ραδιόφωνο Sham F.M. ανέφερε ότι ιορδανικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν δύο σπίτια στην πόλη Αρμάν, στη νότια επαρχία Σουγουέιντα, ενώ το Suwayda24, συριακή ειδησεογραφική πύλη που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επαρχία, ανέφερε ότι ταυτόχρονες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη νύχτα την κατοικημένη συνοικία Αρμάν στα νοτιοανατολικά της επαρχίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Πρόσθεσε ότι ότι τα πλήγματα σκότωσαν 10 πολίτες, δύο παιδιά, πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες, αλλά δεν προσδιόρισε τα πλήγματα ως ιορδανικά.

Επίσης, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα παρατηρητήριο που παρακολουθεί τον πόλεμο της Συρίας, ανέφερε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές της Ιορδανίας στην περιοχή Σουγουαΐντα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο στρατός της Ιορδανίας έχει εντείνει την εκστρατεία του κατά των εμπόρων ναρκωτικών καθώς βλέπει αύξηση στις απόπειρες διείσδυσης στο έδαφός της από εμπόρους που έχουν διασυνδέσεις με ιρανικές πολιτοφυλακές, οι οποίες ασκούν μεγάλη επιρροή στη νότια Συρία.

Η Ιορδανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν αποδώσει την αύξηση του λαθρεμπορίου στο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, Χεζμπολάχ, και άλλες φιλοϊρανικές ομάδες που ελέγχουν μεγάλο μέρος της νότιας Συρίας.

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, στην κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα γίνεται διακίνηση ναρκωτικών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Ιορδανία να αποτελεί βασικό δρόμο διέλευσης για το ναρκωτικό captagon προς τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ πάντως κάνουν λόγο για συνωμοσία της Δύσης εναντίον της Συρίας, η οποία αρνήθηκε επίσης ότι εμπλέκεται σε παραγωγή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.