Skip to main content

Βέλγιο: Κατασχέσεις ρεκόρ στο λιμάνι της ευρωπαϊκής «πρωτεύουσας της κοκαΐνης»

Φωτ. EPA/OLIVIER MATTHYS

Το λιμάνι της Αμβέρσας έχει γίνει η κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη για την κοκαΐνη που προέρχεται από τη Νότια Αμερική

Ποσότητες κοκαΐνης που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ ανακοίνωσαν πως κατέσχεσαν το 2023 οι αρχές του Βελγίου στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Το λιμάνι της Αμβέρσας έχει γίνει η κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη για ναρκωτικές ουσίες που προέρχονται από τη Νότια Αμερική, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τη βελγική πόλη ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα της κοκαΐνης».

Σε δηλώσεις του, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ ανέφερε ότι το 2023 κατασχέθηκαν 116 τόνοι κοκαΐνης στην Αμβέρσα, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2022.

Όπως αναφέρει το BBC, εκτιμάται ότι μόνο ένα μέρος των ναρκωτικών, πιθανώς το ένα δέκατο της συνολικής ποσότητας, εντοπίζεται κατά την άφιξη των φορτίων στο λιμάνι, με τις τελωνειακές αρχές να εμφανίζονται απαισιόδοξες ως προς τον πόλεμο ενάντια στα πανίσχυρα καρτέλ.

Η αύξηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών έχει προκαλέσει έκρηξη της βίας στο Βέλγιο μεταξύ συμμοριών.

«Πρόκειται για ποσότητες που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια στα λιμάνια και τις πόλεις μας, για την ασφάλεια των πολλών εκατοντάδων εργαζομένων στο τελωνείο και τα λιμάνια και για την ασφάλεια των οικογενειών μας», είπε ο Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ σε δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας του BBC πέρυσι για το πώς η Αμβέρσα είχε μετατραπεί στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, οι τελωνειακές αρχές αποκάλυψαν ότι τα κυκλώματα ναρκωτικών συνυπολόγιζαν πως ένα μέρος των ποσοτήτων κοκαΐνης θα εντοπίζονταν από τις αρχές, τιμολογώντας ανάλογα τις δραστηριότητές τους, με τα κέρδη τους να παραμένουν τεράστια.

Μεγάλη έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών – 22 συλλήψεις

Την Τρίτη είχε γίνει γνωστό ότι η βελγική αστυνομία προχώρησε σε 22 συλλήψεις στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης για την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία επικεντρώθηκε στις περιοχές των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων χρήματα και πολυτελή οχήματα.

Βέλγιο: Μεγάλη έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών- 22 συλλήψεις