Skip to main content

ΗΠΑ: Κατάσχεση προηγμένων ιρανικών όπλων που είχαν παραλήπτη τους Χούθι (φωτογραφίες)

Τι όπλα κατασχέθηκαν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι στις 11 Ιανουαρίου κατέσχεσαν προηγμένα ιρανικά συμβατικά όπλα που προορίζονταν για τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Πρόκειται για την πρώτη κατάσχεση «φονικών προηγμένων συμβατικών όπλων που προμήθευσε το Ιράν» στους Χούθι από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωσε που δημοσίευσε μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, “κεντρική διοίκηση”).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην επιχείρηση, η οποία έλαβε χώρα κοντά στην ακτή της Σομαλίας στα διεθνή ύδατα της Αραβικής Θάλασσας, συμμετείχαν το εκστρατευτικό USS LEWIS B PULLER, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Κατασχέθηκαν ιρανικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι και εξαρτήματα πυραύλων κρουζ. Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν προορίζονταν για τους βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (MRBM) των Χούθι και τους πυραύλους κρουζ κατά πλοίων επιφανείας (ASCM), καθώς και εξαρτήματα που σχετίζονται με την αεράμυνα.

«Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα ίδια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Χούθι για να απειλήσουν και να επιτεθούν σε αθώους ναυτικούς σε διεθνή εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε.

«Είναι σαφές ότι το Ιράν συνεχίζει να αποστέλλει προηγμένη θανατηφόρα βοήθεια στους Χούθι. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς το Ιράν σπέρνει ενεργά την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή κατά άμεση παραβίαση του Ψηφίσματος Ασφαλείας 2216 του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο στρατηγός Μίχαελ Κουρίλα. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για να αποκαλύψουμε και να απαγορέψουμε αυτές τις προσπάθειες και, τελικά, να αποκαταστήσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», πρόσθεσε.

Η κατάσχεση έρχεται την ώρα που η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην Ερυθρά Θάλασσα με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι να συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επιθέσεις τους. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Οι Χούθι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που η οργάνωση υποστηρίζει ότι συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό τα ισραηλινά λιμάνια. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνυαι σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και την Χαμάς στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία εκεί.