Skip to main content

Ποταμός Κονγκό: Εκατοντάδες νεκροί από τις μεγαλύτερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών

Πλημμύρες στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, 11/1/24. Φωτ. REUTERS/Justin Makangara

Από τις πλημμύρες εκτιμάται ότι έχουν πληγεί περίπου 300.000 νοικοκυριά, με δεκάδες χιλιάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό, από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την άνοδο της στάθμης του ποταμού Κονγκό στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 60 χρόνια.

Από τις πλημμύρες εκτιμάται ότι έχουν πληγεί περίπου 300.000 νοικοκυριά, με δεκάδες χιλιάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί.

Την Τετάρτη, η στάθμη του ποταμού έφθασε τα 6,20 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, λίγο κάτω από το ρεκόρ των 6,26 μέτρων που είχε καταγραφεί το 1961, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Φέρι Μόουα, εξειδικευμένος στην υδρολογία στην αρμόδια για τις ποτάμιες οδούς αρχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πλημμύρες σημειώθηκαν μετά τις ραγδαίες βροχοπτώσεις στην ενδοχώρα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να μετακινηθούν άμεσα οι άνθρωποι που ζουν γύρω από τον ποταμό.

Δήλωσε παράλληλα ότι το γραφείο του είχε προειδοποιήσει για την άνοδο της στάθμης των υδάτων στα τέλη Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να επηρεαστεί ολόκληρη η πεδιάδα της πρωτεύουσας Κινσάσα, η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού.

Πολλές συνοικίες στην πυκνοκατοικημένη Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχουν πλημμυρίσει, όπως και κοινότητες σε τουλάχιστον 12 επαρχίες.

Στη γειτονική Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η πρωτεύουσα Μπραζαβίλ βρίσκεται επίσης στις όχθες του ποταμού, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες σε οκτώ περιφέρειες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, με περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά να έχουν πληγεί, γνωστοποίησαν οι αρχές στο Reuters.

Ο κακός πολεοδομικός σχεδιασμός και οι κακές υποδομές καθιστούν μερικές αφρικανικές χώρες ευάλωτες σε πλημμύρες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις.