Skip to main content

Ρωσία: Το drone που αναβάθμισε για να γίνει «ο πιο τρομερός εφιάλτης για τον εχθρό»

Δεν είναι σαφές πότε θα χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης

Ισχυρό νέο εργαλείο στα χέρια της Μόσχας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αναβαθμισμένο drone-καμικάζι, σύμφωνα με δημοσίευμα του στρατιωτικού περιεχομένου μέσο Sofrep.

«Οι γραμμές παραγωγής είναι στο φουλ» για μια νέα εκδοχή του KUB-BLA, που είναι επίσης γνωστό ως Zala KYB-UAV ή αλλιώς «Cube», ανέφερε το Sofrep.

Σύμφωνα με το Sofrep, στην αναβαθμισμένη εκδοχή του drone «οι Ρώσοι έχουν τοποθετήσει ένα σφυρί» στην «κοιλιά» του, με μια «ενισχυμένη» κεφαλή που το μετατρέπει «στον πιο τρομερό εφιάλτη για τον εχθρό».

Το drone, που κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρεία όπλων Kalashnikov Concern, διαθέτει μια ενισχυμένη κεφαλή που ονομάζεται OFBCh-2.5. Η κεφαλή είναι κατασκευασμένη από το εκρηκτικό OKFOL, το οποίο είναι 1,7 φορές πιο ισχυρό από το TNT, σύμφωνα με την European Defense Review.

Αν και δεν είναι σαφές πότε θα χρησιμοποιηθεί το νέο KUB-BLA στο πεδίο της μάχης, τα πρώτα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) πιθανότατα έχουν ήδη παραδοθεί στον ρωσικό στρατό. Αυτό υποδεικνύει συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Kalashnikov Concern Άλαν Λουσνίκοφ στο κρατικό μέσο ενημέρωσης Russia-24 την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και η πρώτη παρτίδα αποστέλλεται στον πελάτη αυτή τη στιγμή, νομίζω, αυτή τη στιγμή», φέρεται να είχε δηλώσει ο Λουσνίκοφ. «Αυτό είναι ένα σοβαρό βήμα, γιατί στην πραγματικότητα είναι ένα νέο προϊόν».

Η αρχική εκδοχή του KUB-BLA, που κυκλοφόρησε το 2019, διέθετε ήδη κάποια χαρακτηριστικάπου το καθιστούσαν επικίνδυνο στο πεδίο της μάχης, όπως η δυνατότητά του να ταξιδεύει σχεδόν αθόρυβα για 30 λεπτά με τελική ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα. Ωστόσο, το αρχικό KUB-BLA περιοριζόταν από την σχετικά μικρή κεφαλή που διέθετε και γι’ αυτό «χρησιμοποιούνταν λιγότερο συχνά» από άλλα ρωσικά drones της κατηγορίας του, όπως το Lancet, σύμφωνα με την Defense Express.

Η αναβαθμισμένη εκδοχή του πιθανότατα θα αποτελέσει σαφώς μεγαλύτερη απειλή εναντίον των στόχων της Μόσχας στην Ουκρανία, η οποία δέχεται πλήθος ρωσικών επιθέσεων με drone και πυραύλους από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από Newsweek