Skip to main content

Νότια Κορέα: Παράνομο από το 2027 το εμπόριο κρέατος σκύλου

Φωτ. αρχείου: REUTERS/Kim Hong-Ji

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να τερματιστεί μια αμφιλεγόμενη πρακτική αιώνων

Νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην πρακτική της πώλησης και κατανάλωσης κρέατος σκύλου από το 2027 υιοθέτησε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να τερματιστεί μια αμφιλεγόμενη πρακτική αιώνων.

Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Νότιας Κορέας θεωρούν τους σκύλους ζώα συντροφιάς, με την κατανάλωση του κρέατός τους να έχει μειωθεί σημαντικά, τη στιγμή που αυξάνονται οι επικρίσεις για τον τρόπο που θανατώνονται.

Η υποστήριξη για την απαγόρευση ενισχύθηκε υπό τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Κιμ Κέον Χι, έχουν υιοθετήσει έξι σκύλους και οκτώ γάτες.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από το κυβερνών κόμμα, υιοθετήθηκε από τη βουλή με τη σαρωτική πλειοψηφία των 208 ψήφων με δύο αποχές, αφού η διακομματική επιτροπή Γεωργίας το είχε εγκρίνει τη Δευτέρα.

Η παραβίαση του νόμου θα τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών ή πρόστιμα άνω των 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε μελέτη που δόθηκε τη Δευτέρα, στη δημοσιότητα από τη δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Σεούλ «Animal Welfare Awareness, Research and Education», το 94% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν είχαν φάει κρέας σκύλου επί ένα έτος και περίπου 93% είπαν πως δεν θα το κάνουν στο μέλλον.

Προηγούμενες προσπάθειες να απαγορευθεί το κρέας σκύλου είχαν αποτύχει λόγω των διαμαρτυριών της σχετικής βιομηχανίας, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή αποζημιώσεων και τριετή περίοδο χάριτος, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποχωρήσουν απ’ αυτό το εμπόριο.

Το υπουργείο Γεωργίας της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι τον Απρίλιο του 2022, περίπου 1.100 αγροκτήματα εξέτρεφαν 570.000 σκύλους για να καταναλωθούν σε σχεδόν 1.600 εστιατόρια.