Skip to main content

«10 στους 10»: Οι «άτρωτοι» πύραυλοι Kinzhal της Ρωσίας που έπεσαν στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία

REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

Τα συστήματα Patriot σταμάτησαν το «ασταμάτητο υπερηχητικό όπλο» της Μόσχας

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας επικράτησε έναντι των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από αέρος, τους οποίους η ρωσική ηγεσία έχει χαρακτηρίσει ένα «ασταμάτητο υπερηχητικό όπλο», υποστήριξε το Κίεβο, σημειώνοντας ότι έχει καταρρίψει και τους δέκα πυραύλους Kinzhal που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός μπαράζ επιθέσεων την Τρίτη.

Ειδικότερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τις αναχαιτίσεις το πρωί της Τρίτης στο Facebook και στο Telegram, αναφέροντας ότι και οι δέκα από τους πυραύλους Kinzhals καταρρίφθηκαν.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 10 στους 10 Kinzhals», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «έτσι μοιάζει ο ηρωισμός που ενισχύεται με προηγμένα συστήματα».

Στο θέμα αναφέρθηκε ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, Βάλερι Ζαλούζνι, χαιρετίζοντας τους υπερασπιστές της χώρας. Όπως είπε, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν αριθμό-ρεκόρ 10 υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal αξιοποιώντας τα συστήματα Patriot, που έχουν λάβει από τους δυτικούς συμμάχους. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε επίσης την αεράμυνα της χώρας που υποστηρίζεται από την Δύση.

Οι επιθέσεις της Τρίτης ήταν το τελευταίο μεγάλο σφυροκόπημα της Ρωσίας που εκτόξευσε πάνω από 130 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βάζοντας στο στόχαστρο πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους, σε μια προσπάθεια να πλήξει κρίσιμες υποδομές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Την Κυριακή, η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι κατέρριψε συνολικά 15 από τους συγκεκριμένους πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα Patriot. Εάν οι ισχυρισμοί είναι ακριβείς, ο συνολικός αριθμός που έχει καταρριφθεί το τελευταίο διάστημα ανέρχεται σε 25, σε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για το Κίεβο που παράλληλα αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι οι πύραυλοι Kinzhals είναι ένα ασυναγώνιστο και θαυμαστό όπλο.

Βέβαια οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας δεν έχουν επαληθευτεί. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στο παρελθόν έχει καταρρίψει πύραυλο Kinzhal, γεγονός που καθιστά πιθανή την περίπτωση να το ξαναέκαναν.

Ο πύραυλος Kinzhal

Ο KH-47M2 Kinzhal είναι ένας προηγμένος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται αέρος.Τον είχε παρουσιάσει πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ομιλία του το 2018.

Ο Πούτιν είχε πει τότε ότι ο Kinzhal, που σημαίνει «στιλέτο», διαθέτει «μοναδικά χαρακτηριστικά πτήσης» και αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες, που του επιτρέπουν να χτυπήσει τον στόχο του μέσα σε λίγα λεπτά από την εκτόξευση. Στην ομιλία του, ο Ρώσος ηγέτης είχε επίσης πει ότι ο πύραυλος θα μπορούσε «να ξεπεράσει όλα τα υπάρχοντα» και «τα πιθανά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα».

Ρώσοι αξιωματούχοι άρχισαν να καυχώνται για τη χρήση του Kinzhal στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2022, με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού να δηλώνει: «Κανείς άλλος δεν έχει ακόμη τέτοιο πύραυλο: υπερηχητικό, και με τέτοια ταχύτητα και με τέτοιες διεισδυτικές ικανότητες που είναι αδύνατο ούτε να τον εντοπίσεις ούτε να τον αναχαιτίσεις».

Έπειτα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ είχε χαρακτηρίσει τον Kinzhal «άτρωτο στις δυνατότητες αεράμυνας που αναπτύσσονται στην Ουκρανία».

Όλα αυτά βέβαια προτού φτάσουν στην Ουκρανία τα συστήματα Patriot, τον Απρίλιο του 2023.