Skip to main content

Ιαπωνία: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην κεντρική χώρα- Προειδοποίηση για τσουνάμι

Kyodo via REUTERS

Έγινε αισθητός στο Τόκιο και σε όλη την περιοχή Καντό

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα βόρεια και κεντρικά της Ιαπωνίας. Ο σεισμός, που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά, έγινε αισθητός στο Τόκιο και σε όλη την περιοχή Καντό.

Αργικά το μέγεθος του σεισμού εκτιμήθηκε στα 7,4 Ρίχτερ αλλά αργότερα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ιαπωνία: Η στιγμή που ο σεισμός «χτυπάει» την Ισικάουα (βίντεο)

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK δείχνουν κτίρια να καταρρέουν στην Ισικάουα, και σεισμικές δονήσεις να σείουν κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο στην απέναντι ακτή.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές αναφορές για τραυματίες, ωστόσο, η μεταφορά τους καθυστερεί λόγω των κατεστρεμμένων δρόμων.

Επίσης, πάνω από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, όπως ανακοίνωσε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Μετά τον σεισμό, η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, κατά εκτίμηση ύψους έως και 5 μέτρων, κατά μήκος των παραλιακών περιοχών των νομαρχιών Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Ήδη καταγράφονται κύματα ύψους 40 εκατ. έως 1 μέτρου.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Ρωσία, για τις περιοχές στη δυτική ακτή της Σαχαλίνης αλλά και για την πόλη του Βλαδιβοστόκ.

Παράλληλα, οι αρχές έχουν εκδόσει προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους της Ισικάουα να μεταφερθούν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο. Η δημόσια τηλεόραση της χώρας μετέδωσε την είδηση γράφοντας με μεγάλα γράμματα το «ΕΚΚΕΝΩΣΗ».

https://twitter.com/RonEng1ish/status/1741743094083506209

Επίσης, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας πραγματοποίησε ελέγχους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας. Όπως ανακοίνωσε, δεν παρατηρήθηκε «καμία ανωμαλία» στους πυρηνικούς σταθμούς στην πληγείσα περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πως οι αρχές ελέγχουν ακόμη την έκταση των ζημιών και προειδοποίησε τους κατοίκους να ετοιμαστούν για νέους πιθανούς σεισμούς.