Skip to main content

Από τον Κάμερον και το Bitcoin έως το ροζ χρώμα: Τα μεγάλα comebacks του 2023

Οι πιο χαρακτηριστικές επιστροφές που είδαμε την χρονιά που μας αφήνει

Το 2023 ήταν μια γεμάτη χρονιά που μας αποχαιρετά με μάλλον αρνητικό πρόσημο αν αναλογιστούμε ότι η μία τραγωδία διαδέχθηκε την άλλη. Κοιτώντας πίσω τα γεγονότα είναι τόσο πυκνά που δυσκολεύεσαι να ανακαλέσεις τι μας είχε απασχολήσει στην αρχή της χρονιάς.

Από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα φέτος ήταν αναμφισβήτητα το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το ναυάγιο της Πύλου, η οπαδική βία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές που δοκίμασαν τα όρια αντοχής της χώρας.

Είχαμε επίσης εθνικές εκλογές που ανέδειξαν νικητή τη Νέα Δημοκρατία. Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, ωστόσο, της κάλπης ήταν η αποδυνάμωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε σε ένα δυναμικό comeback για να διαπιστώσει τελικά ότι τελικά έχασε σημαντικό τμήμα της εκλογικής του δύναμης, γεγονός που οδήγησε στην αλλαγή ηγεσίας και την αποχώρηση μέρους των μελών του.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατάφερε να κάνει το comeback που ήθελε στη χώρα μας, ωστόσο, το 2023 γίναμε μάρτυρες «μεγάλων» επιστροφών στον κόσμο της πολιτικής, της τεχνολογίας, της μόδας, του αθλητισμού και του κινηματογράφου.

Ο βρετανικός Guardian επιλέγει ως το μεγάλο comeback στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανέλαβε την θέση του υπουργού Εξωτερικών στον ανασχηματισμό με τον οποίο αποφάσισε να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετά την κρίση που πυροδότησε εν μέρει η τότε υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, κάνοντας μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων.

Ντέιβιντ Κάμερον: Από πρωθυπουργός του Brexit, επέστρεψε ως υπουργός Εξωτερικών

Κι έτσι ο Κάμερον που εγκατέλειψε πριν από επτά χρόνια την Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας χάσει το στοίχημα του Brexit, μετά το δημοψήφισμα που ο ίδιος είχε προκηρύξει, παρόλο που ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, επέστρεψε στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.

Όσον αφορά στα επιμέρους comeback της Βρετανίας, στο χώρο της τηλεόρασης αναφέρει την σειρά «Happy Valley» και στο χώρο της μουσικής τους Beatles και το τραγούδι «Now and Then», που ηχογραφήθηκε ξανά και μιξαρίστηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και βασίζεται σε μια ηχογράφηση του Τζον Λένον τη δεκαετία του 1970, την οποία παραχώρησε στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος το 1994 η Γιόκο Όνο.

Παράλληλα, ο Guardian συνοψίζει τα μεγάλα comeback που είδαμε φέτος στη διεθνή σκηνή:

Ευρώπη: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ

Η ανακοίνωση της επιστροφής του στην πολιτική σκηνή της Πολωνίας, αφού ολοκλήρωσε την θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν συνοδεύτηκε ακριβώς με ενθουσιασμό. Ωστόσο, ακόμη και όσοι τον αντιπαθούσαν τον είδαν τελικά ως την μόνη εναλλακτική μετά από οκτώ χρόνια εθνικιστικής διακυβέρνησης από το υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη).

«Ο άνεμος της αλλαγής»: Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στην Ευρώπη

Η συλλογική οργή εναντίον του κυβερνώντος PiS έφερε ρεκόρ συμμετοχής (73%) στις κάλπες της Πολωνίας, με τους δεξιούς λαϊκιστές να κατηγορούνται ότι είχαν από καιρό διαβρώσει τη δημοκρατία της χώρας και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ στόχευαν την LGBT κοινότητα της Πολωνίας.

Και τελικά κέρδισε σε μια εκλογική νίκη που θεωρήθηκε «ανάσα» στην Ευρώπη που την ίδια περίοδο είδα να επιστρέφει στην εξουσία στη Σλοβακία ο λαϊκιστής Ρόμπερτ Φίτσο και να κερδίζει τις εκλογές στην Ολλανδία ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς.

Αγορές: Το bitcoin

Οι επενδυτές στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο γνωρίζουν πόσο εύκολα αλλάζει ο άνεμος της τύχης. Τα σκάνδαλα της αγοράς crypto του περασμένου έτους, ανάμεσά τους και η κατάρρευση του ανταλλακτήριου κρυπτογράφησης FTX, στοίχισαν στο bitcoin το 60% της αξίας του. Εν τω μεταξύ, η αργή έκρηξη των NFT δημιούργησε μια επιφυλακτική προσέγγιση για την τεχνολογία blockchain. Τελικά όμως η χρονιά έκλεισε με την αίσθηση ενός υγιούς σκεπτικισμού.

Αν το 2022 έχει μείνει ως η χρονιά που το bitcoin έχασε τη λάμψη του, το 2023 έχει πιθανότητες να μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που απέδειξε την ανθεκτικότητά του. Η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, «αγγίζοντας» υψηλό 20 μηνών τον Δεκέμβριο. Και αυτό παρά τα προβλήματα που επιμένουν: ο ιδρυτής της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ κρίθηκε ένοχος για εξαπάτηση πελατών της πλατφόρμας τον Νοέμβριο, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο- μαμούθ στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance μετά από διακανονισμό με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για παραβίαση της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος και παράκαμψης κυρώσεων.

Άλλες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι το bitcoin θα μπορούσε να βρεθεί σε θέση να κερδίσει περισσότερη αξιοπιστία από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επενδυτικές εταιρείες όπως η BlackRock έχουν υποβάλει αίτηση για spot bitcoin ETF, που θεωρείται ότι θα προσφέρει έναν ελεγχόμενο τρόπο επένδυσης στο κρυπτονόμισμα (καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία asset υπόκειται σε έντονο ρυθμιστικό έλεγχο).

Πολλοί εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το μέλλον του bitcoin, αλλά προς το παρόν φαίνεται να απολαμβάνει μια φάση ανάκαμψης.

Lifestyle: Το χρώμα… ροζ

Μπορεί ο δημιουργικός διευθυντής του οίκου μόδας Valentino, Πιερ Πάολο Πιτσιόλι, να έφερε πίσω στη μόδα το χρώμα οζ, ωστόσο, ομολογουμένως η ταινία «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ δημιούργησε μια ροζ υστερία.

Αθλητικά: Η Σιμόν Μπάιλς

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για καιρό ήταν ασαφές αν η Σιμόν Μπάιλς θα συμμετείχε ποτέ ξανά σε αγώνες. Το «αστέρι» της αμερικανικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής και τέσσερις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στο παρελθόν έφτασε στο Τόκιο έχοντας προκριθεί σε έξι τελικούς αλλά αποσύρθηκε από τους πέντε για λόγους ψυχικής υγείας.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απομακρύνθηκε από το άθλημα αλλά, όπως έγινε αργότερα γνωστό, προπονούταν κρυφά για μήνες και τον Ιούνιο το όνομά της εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στη λίστα των συμμετεχόντων σε ένα προπονητικό καμπ.

Η πραγματική επιστροφή της ήρθε λίγο αργότερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μαζεύοντας μετάλλια. Παράλληλα, έγραψε ιστορία την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης στην Αμβέρσα, καθώς τερμάτισε πρώτη στον προκριματικό όλων των γύρων των γυναικών και έγινε η πρώτη γυναίκα που προσγειώθηκε στο διπλό άλμα Yurchenko, μια δεξιότητα υψηλής δυσκολίας που ιστορικά γινόταν μόνο από άνδρες, σε διεθνή διαγωνισμό.

Ταξίδι: Τα τρένα ύπνου

Τα νυχτερινά τρένα αναβίωσαν σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι επιβάτες άρχισαν να επιλέγουν ταξίδια που είναι πιο «πράσινα» από τις πτήσεις μικρών αποστάσεων και προσφέρουν επίσης την παλιά αίσθηση του παραδοσιακού τρόπου μεταφοράς.

Κινηματογράφος: Χαγιάο Μιγιαζάκι

Πριν από δέκα χρόνια, ο σκηνοθέτης Χαγιάο Μιγιαζάκι ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Η ανακοίνωση δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να καλύψει το κενό του στον χώρο του animation.

Τελικά το 2017 επιβεβαιώθηκε ότι ο Μιγιαζάκι δεν ήταν τόσο έτοιμος να αποχωρήσει και ήδη εργαζόταν σε μια νέα μεγάλου μήκους ταινία που τότε έφερε τον τίτλο «How Do You Live;». Ο τίτλος ήταν από τις ελάχιστες πληροφορίες που διέρρευσαν για την ταινία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μεγάλη προσμονή για την ταινία που είδαμε φέτος ως «Το Αγόρι και ο Ερωδιός».