Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Πυραύλους και drones των Χούθι κατέρριψε ο αμερικανικός στρατός

Houthi Media Center/Handout via REUTERS

Kαταρρίφθηκαν 12 μη επανδρωμένα, επιθετικά αεροσκάφη, τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων και δύο πύραυλοι πλεύσης

Στην κατάρριψη πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, προχώρησε σήμερα ο αμερικανικός στρατός, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση Μέσης Ανατολής (Centcom).

Με διάφορα στρατιωτικά μέσα, μεταξύ των οποίων και αεροπλάνα, καταρρίφθηκαν 12 μη επανδρωμένα, επιθετικά αεροσκάφη, τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων και δύο πύραυλοι πλεύσης στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας, γνωστοποίησε η Centcom σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. Στην ίδια ανάρτηση διευκρινίζεται ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ούτε τραυματισμοί.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο εδώ και εβδομάδες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που περνούν από το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σε απάντηση, όπως λένε, για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις σε εμπορικό πλοίο και στο νότιο Ισραήλ

Νωρίτερα, οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση κατά εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και για ένα πλήγμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νότιο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, Γιαχία Σαρέα, ανέφερε συγκεκριμένα ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον ενός εμπορικού πλοίου της MSC United στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού – όπως υποστήριξε – «αγνόησε» τρεις προειδοποιήσεις.

Η ναυτιλιακή εταιρεία MSC Mediterranean Shipping επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα σήμερα το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC United VIII δέχτηκε επίθεση ενώ διέπλεε την Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο ενημέρωσε για την επίθεση ένα πολεμικό σκάφος του διεθνούς συνασπισμού που βρισκόταν στην περιοχή και, ακολουθώντας τις οδηγίες που έλαβε, έκανε ελιγμούς διαφυγής. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και επί του παρόντος εξετάζεται η κατάσταση του πλοίου. Το MSC United VIII, κατευθυνόταν από το λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας στο Καράτσι του Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, είπε επίσης ότι έγιναν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ «και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP