Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα σχέδιο για τον πόλεμο της Ουκρανίας, το οποίο βασίζεται στην προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα αντέξει στις συγκρούσεις του με τις ρωσικές δυνάμεις μέχρι το 2025, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Γιατί μέχρι το 2025; Γιατί αν αντέξει μέχρι τότε, αυτό θα έδινε αρκετό χρόνο στην Ουκρανία να ενισχύσει τις εγχώριες δυνατότητές της παραγωγής όπλων το επόμενο έτος για να παράγει περισσότερα drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Εφόσον η Ουκρανία εξασφαλίσει αρκετό οπλισμό, ορισμένοι στον αμερικανικό στρατό πιστεύουν ότι οι δυνάμεις της θα μπορούσαν πιέσουν τη Ρωσία στο πεδίο και να τη φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στα τέλη του 2024 ή του 2025.
Η έμφαση στην εγχώρια παραγωγή της χώρας δεν είναι τυχαία καθώς έχουν αρχίσει να εξαντλούνται οι προμήθειες των δυτικών συμμάχων του Κιέβου ενώ παράλληλα φθίνει η στρατιωτική βοήθεια. Από την μία στην ΕΕ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει μπλοκάρει το νέο ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ. Από την άλλη, στις ΗΠΑ η βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να εγκριθεί από το Κογκρέσο παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, λόγω των επιφυλάξεων Ρεπουμπλικανών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρουσιάσει ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Όταν τελειώσει αυτό… δεν θα έχουμε πλέον καμία εξουσία αναπλήρωσης (της βοήθειας) στη διάθεσή μας και θα χρειαστούμε το Κογκρέσο να δράσει χωρίς καθυστέρηση», είπε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν προσπάθησε να βγάλει από το αδιέξοδο το Κογκρέσο με ένα πακέτο βοήθειας 111 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, αλλά απέτυχε αφού όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς το απέρριψαν.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία προσπαθεί να ενισχύσει τις εγχώριες παραγωγικές της ικανότητες εντείνοντας την παραγωγή οβίδων, ενισχύοντας την παραγωγή πυρομαχικών και drone και χρησιμοποιώντας τοπικούς κατασκευαστές όπου είναι δυνατόν. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν αυτό θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση της βοήθειας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.