Skip to main content

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ευρώπης για το 2023

Σύμφωνα με τον δείκτη που αναλύει τους 50 πιο πολυσύχναστους σταθμούς

Οι γερμανόφωνες χώρες έχουν τους καλύτερους αλλά και τους χειρότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον δείκτη 2023 European Railway Station .

Ο δείκτης αναλύει τους 50 πιο πολυσύχναστους σταθμούς της Ευρώπης και καταλήγει πως οι κεντρικοί σταθμοί των τρένων στην Ζυρίχη, τη Βιέννη και το Βερολίνο προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για τον κόσμο που ταξιδεύει.

Αναλυτικότερα, ο ο κεντρικός σταθμός της Ζυρίχης Zurich Hauptbahnhof διατηρεί την πρώτη θέση, ενώ της Βιέννης, Vienna Hauptbahnhof, συμμετέχει πρώτη φορά στον δείκτη κερδίζοντας την δεύτερη θέση.

Την τρίτη θέση μοιράζονται ο κεντρικός σταθμός του Βερολίνου με τον σταθμό της Βέρνης (Ελβετία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του χαμηλότερου αριθμού επιβατών, ο σταθμός του Λονδίνου St. Pancras International δεν κατάφερε καν να συμπεριληφθεί στους 50 σταθμούς.

Δεδομένης της φήμης που έχουν η Γερμανία και οι γειτονικές της χώρες, για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα αποτελέσματα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη, σε αντίθεση με τον «πάτο» του δείκτη όπου βρίσκουμε έξι γερμανικούς σταθμούς.

Ενδεικτικό των mixed messages της αξιολόγησης είναι ότι ο σταθμός του Μονάχου Munchen Hbf, που βρισκόταν κάποτε στην δεύτερη θέση του δείκτη, υποχώρησε στην 22η θέση.

Η κατάταξη

Ενώ πολλοί λάτρεις των σιδηροδρόμων ξεχωρίζουν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης για την αισθητική τους, ο δείκτης υποδηλώνει ότι η αρχιτεκτονική δεν συνεπάγεται και καλή εξυπηρέτηση. Ενδεικτικό είναι ότι η μεγαλοπρεπής κεντρικός σταθμός του Ελσίνκι έρχεται 10ος από το τέλος, ενώ ο χειρότερος σταθμός του δείκτη αναδεικνύεται ο κεντρικός σταθμός στη Βρέμη της Γερμανίας, ένα βικτοριανό παλάτι διακοσμημένο με τοιχογραφίες της δεκαετίας του 1950.