Skip to main content

Υεμένη: Πώς σχολιάζουν οι Χούθι την συμμαχία 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επιθέσεών τους στην Ερυθρά Θάλασσα

EPA/YAHYA ARHAB

Δεν θα αλλάξει την στάση των ανταρτών, διαμηνύει η ομάδα

«Περιττή» χαρακτηρίζουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων που πραγματοποιεί το σιιτικό κίνημα εναντίον πλοίων που θεωρεί ότι συνδέονται με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των ανταρτών Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, η σύσταση της πολυεθνικής δύναμης δεν θα αλλάξει την στάση των Χούθι στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η πολυεθνική δύναμη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «ουσιαστικά περιττή», είπε, προσθέτοντας ότι τα ύδατα δίπλα στην Υεμένη είναι ασφαλή για όλα τα πλοία εκτός από τα ισραηλινά ή όσα κατευθύνονται προς το Ισραήλ, λόγω του «άδικου επιθετικού πολέμου στην Παλαιστίνη».

Από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε πάνω από δώδεκα εμπορικά πλοία που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, διαταράσσοντας τις θαλάσσιες μεταφορές σε ένα βασικό θαλάσσιο εμπορικό κανάλι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα, ανακοινώνοντας την δημιουργία της πολυεθνικής δύναμης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν χαρακτήρισε «απερίσκεπτες» τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν».

Στη συμμαχία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες.

Διαβάστε ακόμα:

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου