Skip to main content

Πόλεμος στη Γάζα: Εντείνονται οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ισραήλ και Χαμάς εξετάζουν νέα κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων

Δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι Ισραήλ και Χαμάς βλέπουν θετικά μια ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης ομήρων, παρότι οι διαφωνίες παραμένουν ως προς το πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Η Χαμάς επιμένει να καταρτίσει τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν μονομερώς και ζητεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πίσω από προκαθορισμένες γραμμές, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Ενώ το Ισραήλ συμφώνησε να καταρτίσει τη λίστα η Χαμάς, οι πηγές είπαν ότι το Ισραήλ ζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα και να δει τη λίστα προκειμένου να ορίσει τον χρόνο και τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ αρνείται να αποσυρθεί, πρόσθεσαν οι πηγές.

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, αναφορικά με το θέμα.

Ο Φιντάν είπε στον Μπλίνκεν ότι η κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη επιδεινώνεται λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει τη λύση των δύο κρατών μετά την επίτευξη πλήρους εκεχειρίας.

Εξάλλου μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους του Τελ Αβίβ, μετά τον θάνατο τριών ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική αρτηρία καθώς όδευαν προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού Kirya, από όπου κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Γάζα: «Το μεγαλύτερο τούνελ» της Χαμάς, λέει ότι ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός