Skip to main content

«Πρώτα πυροβολούμε, μετά ρωτάμε»: Πώς σχολιάζει το HRW τον θάνατο των 3 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν «κατά λάθος» τρεις ομήρους- Είχαν υψώσει λευκή σημαία

Από μόνη της η ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας επειδή τους αναγνώρισαν ως «απειλή» προκάλεσε πολλά αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Η παραδοχή που ακολούθησε, ότι οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι κρατούσαν λευκή σημαία όταν δέχθηκαν τα πυρά του στρατού, πυροδότησε νέες αντιδράσεις που αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τρεις όμηροι βγήκαν χωρίς μπλούζες από κτίριο κοντά σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο ένας κρατούσε λευκή σημαία.

Ωστόσο, ένας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες ένιωσε να απειλείται, καθώς οι άνδρες βρίσκονταν σε απόσταση δεκάδων μέτρων. Έτσι τους ανακήρυξε «τρομοκράτες» και η μονάδα άνοιξε πυρ. Οι δύο σκοτώθηκαν επί τόπου ενώ ο τρίτος, τραυματίας, επέστρεψε στο κτίριο.

Από εκεί ακούστηκε να ζητάει βοήθεια στα εβραϊκά και ο διοικητής του τάγματος διέταξε τα στρατεύματα να σταματήσουν. Ο τραυματίας όμηρος βγήκε στη συνέχεια ξανά έξω για να δεχθεί εκ νέου πυρά που τον έριξαν νεκρό.

Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα, με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει πως έλαβε χώρα σε μια περιοχή όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες και οι μαχητές της Χαμάς επιχειρούν να τους ξεγελάσουν με διάφορες τακτικές εξαπάτησης.

Πάντως για τον διευθυντή του Human Rights Watch (HRW- Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) του Ισραήλ και της Παλαιστίνης Ομάρ Σακίρ απλώς αποδεικνύει «τη μακροχρόνια πρακτική των ισραηλινών δυνάμεων να πυροβολούν πρώτα και μετά να κάνουν ερωτήσεις».