Skip to main content

Πάπας Φραγκίσκος: Στο κλαμπ των γηραιότερων- Πώς θα γιορτάσει τα 87α γενέθλιά του

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Θα συναντήσει πάνω από 450 παιδιά και τις οικογένειές τους, στις οποίες η ειδική εθελοντική υπηρεσία του Βατικανού προσφέρει δωρεάν υγειονομική φροντίδα

Το θέμα της ηλικίας έχει αναδειχθεί κεντρικής σημασίας στην προεκλογική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς ο 81χρονος Δημοκρατικός και γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία τους Τζο Μπάιντεν θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Αντίστοιχα όμως και ο Ντόναλντ Τραμπ που ηγείται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλκανών δεν είναι αρκετά νεότερος στην ηλικία των 77 ετών.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πρόεδροι ήταν περίπου στην ηλικία των 50 την περίοδο της ορκωμοσίας τους, επομένως η πιθανή εκλογική αναμέτρηση του 2024 μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει βάλει το θέμα της ηλικίας στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η Καθολική Εκκλησία, αντίθετα, έχει συνηθίσει σε ηλικιωμένους ηγέτες. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα – και για μεγάλο μέρος της σύγχρονης εποχής – οι περισσότεροι πάπες ήταν στα 60 ή στα 70 τους όταν ανέλαβαν καθήκοντα.

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος γίνεται 87 ετών σήμερα, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, είναι ήδη ένας από τους γηραιότερους πάπες στα 2.000 χρόνια της ιστορίας της εκκλησίας.

Τα γενέθλιά του, και η πορεία της υγείας του, επαναφέρουν ένα δύσκολο θέμα για την Καθολική Εκκλησία, το αυστηρό της πρωτόκολλο. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Φραγκίσκος αντιμετώπισε κινητικά προβλήματα και αναγκάστηκε να ακυρώσει ένα ταξίδι στο Ντουμπάι νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω βρογχίτιδας.

Στο Βατικανό, το απόρρητο της παπικής υγείας θεωρείται υψίστης σημασίας και η συζήτηση για πιθανή παπική μετάβαση εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ταμπού.

Πώς θα γιορτάσει

Ο πάπας, όπως διαρρέει, δεν πρόκειται να γιορτάσει με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο, εκτός από μια συνάντηση: στις 10 το πρωί (τοπική ώρα, 11 ώρα Ελλάδος), ο Αργεντινός πάπας θα συναντήσει πάνω από 450 παιδιά και τις οικογένειές τους, στις οποίες η ειδική εθελοντική υπηρεσία του Βατικανού προσφέρει δωρεάν υγειονομική φροντίδα. Μαζί τους θα παρακολουθήσει ένα σύντομο θέαμα με καλλιτέχνες του τσίρκου και θα δοκιμάσει γλυκά και τούρτα γενεθλίων.

Δύο ώρες αργότερα, ο ποντίφικας – όπως κάθε Κυριακή – θα ευλογήσει τους συγκεντρωμένους πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και εκείνοι αναμένεται να του ευχηθούν με ενθουσιασμό «χρόνια πολλά». Μεταξύ εκείνων που θα ευχηθούν στον πάπα Φραγκίσκο είναι ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας και χιλιάδες πολίτες απ’ όλον τον κόσμο.