Skip to main content

«Ρωσική ρουλέτα»: Η Ρωσία πυροβολεί κατά λάθος δικό της τζετ και αποτυγχάνει να το ρίξει (βίντεο)

EPA/Ministry of Defence of the Russian Federation

«Οι πολεμιστές μας είναι άνθρωποι με αχαλίνωτο θάρρος», σχολιάζει ρωσικό κανάλι

Viral έγινε βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ένα ρωσικό στρατιωτικό τζετ, το οποίο πιθανότατα πετούσε κάπου στην Ουκρανία, έγινε στόχος πυραυλικής επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το βίντεο έφερε στην δημοσιότητα το κανάλι Two Majors στο Telegram, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία.

Για το περιστατικό έχουν κυκλοφορήσει άλλα δύο βίντεο. Το πρώτο δείχνει ένα αεροσκάφος Sukhoi Su-25 να πετάει πολύ χαμηλά πάνω από ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS). Στη συνέχεια βλέπουμε να εκτοξεύονται τουλάχιστον πέντε πύραυλοι διαδοχικά, αλλά αποτυγχάνουν να πλήξουν το αεροπλάνο.

Δεν είναι σαφές πού και πότε ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο.

Στο δεύτερο βίντεο, που φέρεται επίσης να αφορά το ίδιο περιστατικό, ακούμε την συνομιλία μεταξύ ενός ατόμου, πιθανώς του πιλότου, και του προσωπικού στο έδαφος.

Δεν είναι σαφές ποιος ακούγεται να μιλάει. Θεωρείται πιθανό να είναι ο πιλότος άλλου αεροσκάφους που πετούσε σε κοντινή απόσταση.

Ένα άλλο άτομο ακούγεται να προειδοποιεί τα στρατεύματα εδάφους να προσέχουν μετά την εκτόξευση των πυραύλων κατά του ρωσικού τζετ.  «Ενημερώστε τους», ακούγεται να λέει. «Αυτό είναι πολύ λάθος».

Στη συνέχεια μπορεί να ακουστεί μια άλλη φωνή να εξυβρίζει τους χειριστές του, με ομοφοβικά σχόλια. «Πες τους ότι θα τους πυροβολήσω», αναφέρει επίσης.

Τα βίντεο για το περιστατικό έχουν συγκεντρώσει πολλές προβολές και σχόλια, με κάποιους χρήστες να κάνουν λόγο για παράδειγμα «ρωσικής ρουλέτας».

Το κανάλι Two Majors σχολίασε σχετικά με το περιστατικό: «Οι πολεμιστές μας είναι άνθρωποι με αχαλίνωτο θάρρος. Βιάζονται τόσο πολύ να χτυπήσουν τον εχθρό, που δεν βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους. Τα πλάνα είναι πραγματικά μοναδικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται εναντίον ρωσικών τζετ. Τον Νοέμβριο, βένα ρωσικό αεροσκάφος Su-25 εμφανίστηκε σε βίντεο να καταρρίπτεται στην περιοχή του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το περιστατικό, κοντά στην Αβντιβκά, όπου επικεντρώνονται οι μάχες το τελευταίο διάστημα, φέρεται να ανέβασε τον απολογισμό των ρωσικών αεροσκαφών που χάθηκαν από την αρχή της εισβολής σε 323, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.