Skip to main content

Βατικανό: Στη φυλακή για υπεξαίρεση Καρδινάλιος και στενός σύμβουλος του Φραγκίσκου, σε μια ιστορική απόφαση

REUTERS/Remo Casilli

Ο Άντζελο Μπέτσου ήταν στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου

Σε μια… ιστορική πρωτιά για την Καθολική Εκκλησία, ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσου καταδικάστηκε το Σάββατο σε πεντέμισι χρόνια φυλάκιση, διαρκή απαγόρευση ανάληψης δημοσίων αξιωμάτων και πρόστιμο 8.000 ευρώ, για οικονομικά εγκλήματα.

Πολύ λίγοι στο Βατικανό περίμεναν να τον καταδικάσουν τόσο βαριά, αναφέρει η Le Figaro. Η ετυμηγορία εκδόθηκε το Σάββατο με τη φωνή του δικαστή Τζουζέπε Πινιατόντε, μετά από μια ατέρμονη δίκη 85 ακροάσεων που κράτησε δυόμισι χρόνια εντός της δικαιοδοσίας του Βατικανού.

Η δίκη επικεντρώθηκε σε μια συμφωνία ιδιοκτησίας ακινήτου στο Λονδίνο που κατέληξε σε τεράστιες απώλειες για την Καθολική Εκκλησία.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, όπως υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας.

Ο δικηγόρος του καρδινάλιου είπε ότι ο πελάτης του είναι αθώος και θα ασκήσει έφεση.

Ο Φραγκίσκος του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του στο Βατικανό.

Ο Μπέτσου, 75 ετών, ήταν ένας από τους άμεσους συνεργάτες του από το 2013 έως το 2018, ως «αντικαταστάτης», δηλαδή το νούμερο 3 στη δομή του Βατικανού. Μαζί με άλλα εννέα άτομα, κυρίως λαϊκούς κληρικούς, κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση μιας επένδυσης σε ακίνητα στο Λονδίνο, αν και αποφασίστηκε με την έγκριση του Πάπα, η οποία όμως κατέληξε να φέρει ζημιά περίπου 150 εκατομμυρίων για την Αγία Έδρα.

Πηγές: BBC, Le Figaro