Skip to main content

Αίγυπτος: Καταρρίφθηκε drone στα ανοιχτά της ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα

Φωτ. αρχείου

Η προέλευση του drone είναι άγνωστη

Η αιγυπτιακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που πετούσε ανοιχτά της ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην πόλη-θέρετρο Νταχάμπ, στην ανατολική αιγυπτιακή ακτή του Σινά, σύμφωνα με δύο πηγές ασφαλείας. Η προέλευση του drone είναι άγνωστη.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Νταχάμπ είπαν πως είδαν ένα αντικείμενο να πέφτει στο νερό. Είπαν πως είδαν άλλο ένα ιπτάμενο αντικείμενο να πέφτει στα βουνά εκεί κοντά.

Στα τέλη Οκτωβρίου, drones προκάλεσαν εκρήξεις που συντάραξαν άλλες δύο πόλεις της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, τα έστειλαν οι Χούθι, το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα της Υεμένης, με σκοπό να πλήξουν το έδαφός του.

Οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης αλλά δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, αποτελούν μέρος του λεγόμενου «άξονα αντίστασης», που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχουν ταχθεί κατά του Ισραήλ.

Οι Χούθι γίνονται όλο και πιο δραστήριοι στην περιοχή, έχοντας αυξήσει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων που διασχίζουν τα στενά του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ που συνδέουν τον Κόλπο του Αντεν με την Ερυθρά θάλασσα.

Έχουν επίσης εκτοξεύσει drones και πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος. Πολλούς από αυτούς έχουν αναχαιτιστεί από ισραηλινά συστήματα αεροπορικής άμυνας ή από αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Πλέον κλιμακώνουν τις απειλές τους. «Η Υεμένη είναι καθ’ όλα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε εχθρική κίνηση των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή άλλης χώρας της Δύσης», υποστήριξε την ο Άλι αλ Καχούμ, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι. Προειδοποίησε μάλιστα για «ολέθριες συνέπειες», σε μια τέτοια περίπτωση.