Skip to main content

Βρετανία: Ο Χάρι κέρδισε στη δίκη κατά της Mirror – Τι αποζημίωση θα λάβει

REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Ο Χάρι είχε υποβάλει -από κοινού με άλλα πρόσωπα- μήνυση κατά του ομίλου MGN, ο οποίος εκδίδει τις εφημερίδες Daily Mirror, Sunday Mirror και People

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι ο πρίγκιπας Χάρι έπεσε θύμα υποκλοπών από τα μέσα της Mirror Group Newspapers, που χάκαραν το τηλέφωνό του, συλλέγοντας με παράνομο τρόπο δεδομένα.

Βάσει της δικαστικής απόφασης, ο Χάρι θα λάβει αποζημίωση περίπου 160.000 ευρώ για τη στοχοποίηση του κινητού του τηλεφώνου μεταξύ 2003 και 2009.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, 15 από τα 33 άρθρα που εξετάστηκαν ήταν «προϊόντα πειρατείας τηλεφώνου… ή άλλης παράνομης συλλογής πληροφοριών».

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι έγινε «εκτεταμένο» χακάρισμα τηλεφώνων από τη Mirror Group Newspapers και σε άλλες υποθέσεις, από το 2006 έως το 2011.

Ο Χάρι είχε υποβάλει -από κοινού με άλλα πρόσωπα- μήνυση κατά του ομίλου MGN, ο οποίος εκδίδει τις εφημερίδες Daily Mirror, Sunday Mirror και People.

Βάσει της μηνυτήριας αναφοράς, από το 1996 ως το 2010, εν γνώσει των διευθυντικών της στελεχών, η επιχείρηση παρακολουθούσε τηλεφωνήματα.

Ο Χάρι, ως ο βασικός ενάγων, υποστήριζε πως πάνω από 140 δημοσιεύματα την επίμαχη περίοδο περιείχαν λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή που δεν μπορεί παρά να βασίστηκαν σε υποκλοπές.

Το δικαστήριο εστίασε σε 33 από αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούσαν έναν τσακωμό του Χάρι με τον αδερφό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, λεπτομέρειες από τη σχέση του με την πρώην σύντροφο του, Τσέλσι Ντέιβι, αλλά και έναν τραυματισμό που υπέστη παίζοντας ράγκμπι.

Βρετανία: Στο δικαστήριο κατά της Mirror ο πρίγκιπας Χάρι

Όπως επεσήμανε ο πρίγκιπας Χάρι, τα εν λόγω δημοσιεύματα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν οι πληροφορίες κατέστρεψαν προσωπικές του σχέσεις και του προκάλεσαν «γενική παράνοια».

Ενάγοντες ήταν ακόμα δύο ηθοποιοί, ο Μάικλ Τέρνερ και η Νίκι Σάντερσον, καθώς και η Φιόνα Γουάιτμαν, πρώην σύζυγος του ηθοποιού Πολ Γουάιτμαν.

Η αντίδραση της Mirror

Σε δήλωσή του μετά την απόφαση του δικαστηρίο, ο εκπρόσωπος του ομίλου MGN -ο οποίος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες- ανέφερε σύμφωνα με το BBC ότι «ζητεί ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για «ιστορικό παράπτωμα».

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση που δίνει στην επιχείρηση την απαραίτητη σαφήνεια για να προχωρήσει προς τα εμπρός από γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από πολλά χρόνια» ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Όπου σημειώθηκε ιστορικό παράπτωμα, ζητούμε ανεπιφύλακτα συγγνώμη, αναλάβαμε την πλήρη ευθύνη και καταβάλαμε την κατάλληλη αποζημίωση».

Χάρι: «Η ετυμηγορία με δικαιώνει»

Ο πρίγκιπας Χάρι εξέφρασε την ικανοποίησή του, μέσω του δικηγόρου του, για την καταδίκη της Mirror και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του στη δικαιοσύνη έναντι του Τύπου.

«Η ετυμηγορία που εκδόθηκε σήμερα με δικαιώνει και μου εμπνέει εμπιστοσύνη», δήλωσε εξ ονόματος του δούκα του Σάσεξ ο δικηγόρος του Ντέιβιντ Σέρμπορν. «Η αποστολή συνεχίζεται», πρόσθεσε.