Skip to main content

Ρωσία: Η ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας ίσως αποσταθεροποιήσει την Ε.Ε.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή ούτε η Ουκρανία ούτε η Μολδαβία πληρούν τα κριτήρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

«Πολιτικοποιημένη απόφαση» που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ε.Ε., χαρακτήρισε η Ρωσία την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία και Μολδαβία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε. μπορεί να διαρκέσουν χρόνια ή δεκαετίες».

Είπε επίσης –μιλώντας σε δημοσιογράφους- ότι «η Ε.Ε. ανέκαθεν είχε αυστηρά κριτήρια και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή ούτε η Ουκρανία ούτε η Μολδαβία πληρούν αυτά τα κριτήρια».

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι μια απολύτως πολιτικοποιημένη απόφαση, η επιθυμία της Ε.Ε. να δείξει στήριξη για αυτές τις χώρες. Αλλά τέτοια νέα μέλη μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την Ε.Ε., και καθώς ζούμε στην ίδια ήπειρο, φυσικά το παρακολουθούμε στενά αυτό» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Σύνοδος Ε.Ε.: Ο Όρμπαν συνδέει την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία με τα κονδύλια για την Ουγγαρία

Ο Πεσκόφ σχολίασε ότι η Ουγγαρία δεν είναι φιλορωσική χώρα, αλλά η Ρωσία εντυπωσιάστηκε που είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικά της, ουγγρικά συμφέροντα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., συμφωνήθηκε η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία, ωστόσο δεν εγκρίθηκε το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο, λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας.

ΕΕ: Το «κόλπο» με τον Όρμπαν – Πώς «στήθηκε» η ομοφωνία για την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας