Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανικό containership επλήγη από βλήμα που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη- Είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά

vesselfinder

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί- Το πλοίο έπιασε φωτιά- Ένα εμπορευματοκιβώτιο έπεσε στη θάλασσα

Φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβερίας έπιασε φωτιά στην Ερυθρά Θάλασσα την Παρασκευή, αφότου επλήγη από βλήμα που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι.

Τι ξέρουμε για την επίθεση

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Al Jasrah, το οποίο ανήκει στην γερμανική Hapag-Lloyd, υπέστη ζημιές από «εναέρια επίθεση» σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων βόρεια του λιμανιού Μόκα της Υεμένης, ανέφερε η βρετανική εταιρία ασφάλειας ναυσιπλοΐας Ambrey σε ενημερωτικό σημείωμα σήμερα.

Το σκάφος έπλεε νότια μέσω του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα όταν επλήγη από βλήμα, το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά στο κατάστρωμα ενώ ένα εμπορευματοκιβώτιο έπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Hapag-Lloyd, το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία «θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πληρωμάτων μας», πρόσθεσε.

Υεμένη: Οι «παρτιζάνοι του Θεού» που «ονειρεύονται ότι οι Αμερικανοί τους επιτίθενται»- Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι

Οι Χούθι και οι επιθέσεις τους σε πλοία

Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό. Ωστόσο, η επίθεση στο πλοίο αν και δεν προκάλεσε τραυματισμούς, θεωρείται ότι κλιμακώνει τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα και το στρατηγικής σημασίας στενό του Μπαντ αλ-Μαντέμπ.

Οι Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει στ’ ανοικτά των ακτών της Υεμένης και έχει σχέση με το Ισραήλ, ως αντίποινα για τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας. Το Σάββατο διεμήνυσαν πως στο εξής θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκουν, και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος.

«Γνωρίζουμε ότι κάτι που εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι της Υεμένης έπληξε πλοίο το οποίο υπέστη ζημιές και στο οποίο αναφέρθηκε πυρκαγιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle