Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Ο Όρμπαν απειλεί με βέτο για την Ουκρανία και ψάχνει ανταλλάγματα

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες

Ξεκινά αύριο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με μάλλον όχι και τους καλύτερους οιωνούς, αφού βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η Ουκρανία, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, να «απειλεί» να εκτροχιάσει τις εργασίες της Συνόδου.

Τι σημαίνει αυτό; Η Σύνοδος έχει ψηλά στην ατζέντα τρία ζητήματα, για τα οποία απαιτείται ομοφωνία: τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας, την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο για τον πόλεμο με τη Ρωσία και, ίσως το σημαντικότερο, την αύξηση του προϋπολογισμού ώστε 50 δισ. ευρώ να δοθούν στη χώρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και μάλιστα, όταν ο Τζο Μπάιντεν δίνει μόλις 200 εκατ. δολάρια στρατιωτική ενίσχυση στο Κίεβο…

Ο Όρμπαν έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει βέτο (υπόψιν, το θέμα της αρνησικυρίας, το έχει θέσει η κ. Φον ντερ Λάιεν αρκετές φορές υπό αμφισβήτηση). Μάλιστα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπε στο POLITICO, ότι πρέπει να εγκριθεί η βοήθεια στην Ουκρανία «και αν χρειαστεί και χωρίς την Ουγγαρία». Οι δε Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, όπως ανέφερε η Ιράτσε Γκαρθία, επίσης επικεφαλής τους στο POLITICO, είπαν πως «εάν ενδώσουμε στον Όρμπαν τώρα, θα συνεχίσει να μας εκβιάζει».

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο Όρμπαν, την προηγούμενη εβδομάδα, και σε συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ και σε δική του ανάρτηση, θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να είναι καν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

ΕΕ: «Μπουρλότο» Όρμπαν στις συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας

Σε συνέντευξή του στην τοπική ιστοσελίδα Mandiner, ο Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως η Ουγγαρία θα εμμείνει στη στάση της ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει αντ’ αυτού να θέσει στόχο μια στρατηγική εταιρική σχέση.

Επανέλαβε επίσης ότι το θέμα θα πρέπει να βγει από την ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα καθώς η Ουγγαρία δεν θα εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Η ΕΕ ετοιμάζεται να κάνει ένα τρομερό λάθος και πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό ακόμα κι αν τα 26 (μέλη) θέλουν να κάνουν το λάθος», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη. «Εάν θέλουμε να δώσουμε στήριξη στην Ουκρανία, ένα γεωστρατηγικό μήνυμα, αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε, αλλά αυτό δεν είναι ένταξη».

Ο Όρμπαν βέβαια δεν ενδιαφέρεται ακριβώς μόνο για την πορεία των σχέσεων με την Ουκρανία. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι τα κονδύλια της ΕΕ που δεν μπορεί να εκταμιεύσει η Βουδαπέστη. Και δεν είναι και λίγα: Από τα τέλη του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρακρατήσει σχεδόν 22 δισ. ευρώ σε κονδύλια συνοχής, καθώς και τα 10,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία προορίζονται για την Ουγγαρία.

Το ζήτημα είναι αν θα καταφέρει να πάρει ανταλλάγματα προκειμένου να άρει το βέτο.

Οι διαφημιστικές πινακίδες

Πάντως κάτι περίεργες διαφημιστικές πινακίδες έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα του Νοεμβρίου στην Ουγγαρία. Οι διαφημίσεις απεικονίζουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να στέκεται δίπλα στον Αλεξάντερ Σόρος, τον 38χρονο γιο του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και νυν πρόεδρο του Open Society Foundations (OSF).

Ένα κείμενο με κεφαλαία γράφει: «Ας μην χορεύουμε με τη μελωδία που σφυρίζουν!».

Οι πινακίδες αυτές, όπως αναφέρει το Euronews, προορίζονται για την προώθηση μιας μη δεσμευτικής εθνικής διαβούλευσης που ζητά από τους Ούγγρους πολίτες τη γνώμη τους σχετικά με μια επιλογή πολιτικών της ΕΕ.

Η αφισοκόλληση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιας για τις αξίες της διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, η οποία καυτηρίασε δημοσίως την εκστρατεία της Ουγγαρίας κατά της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την παραπλανητική και γεμάτη με «επαληθεύσιμα ψέματα».

Αυτό λοιπόν είναι το κλίμα με την Ουγγαρία εν όψει της διήμερης Συνόδου. Μένει να φανεί, αν εν μέσω των ουγγρικών διαφωνιών, θα κρατήσει ως την Παρασκευή ή θα φτάσει και στο Σάββατο…