Skip to main content

Η ναυτική βάση που μπορεί να ρίξει την Γεωργία στον πόλεμο της Ουκρανίας

Πώς το λιμάνι Ochamchire στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις

Το σχέδιο της Ρωσίας να δημιουργήσει μόνιμη ναυτική βάση στην Αμπχαζία, αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην Τιφλίδα, ότι θα μπορούσε να καταλήξει μπλεγμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και να «ναυαγήσει» τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός μεγάλου έργου υποδομής στη Μαύρη Θάλασσα.

Το σχέδιο έκανε γνωστό ο ντε φάκτο ηγέτης της Αμπχαζίας, Ασλάν Μπζάνια, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με το Κρεμλίνο για την δημιουργία μόνιμης ναυτικής βάσης στο λιμάνι του Ochamchire, στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η Αμπχαζία αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Γεωργίας, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών και αυτονομιστικών δυνάμεων από τη δεκαετία του 1990.

Η αντιπολίτευση της Γεωργίας έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν μια ενιαία στάση ενάντια στο σχέδιο της Ρωσίας. Η κυβέρνηση, από την άλλη, αν και έχει απορρίψει το σχέδιο, θεωρεί ότι έχει χρόνο μέχρι να αρχίσει η κατασκευή του λιμανιού και επομένως δεν το θεωρεί επικείμενη απειλή.

«Ακόμα κι αν αρχίσουν να κατασκευάζουν τη βάση στο Ochamchire, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια», δήλωσε στο BBC ο Νικολόζ Σαμχαράτζε, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γεωργίας. «Επικεντρωνόμαστε στις επικείμενες απειλές και όχι σε απειλές που ενδέχεται να έρθουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Γεωργίας επικεντρώνεται στους πολίτες της που σκοτώνονται ή απάγονται από ρωσικές δυνάμεις κοντά στη γραμμή κατοχής που χωρίζει τη Γεωργία από τα αποσχισμένα εδάφη της, Αμπχαζία και Νότια Οσετία.

«Δεν έχουμε εντοπίσει κινήσεις ότι έχει ξεκινήσει η κατασκευή στο Ochamchire», πρόσθεσε.

Πάντως τα BBC Newsnight και Verify διαθέτουν δορυφορικές εικόνες που υποδεικνύουν εργασίες βυθοκόρησης και κατασκευής στο λιμάνι από όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την de facto διοίκηση της Αμπχαζίας, αυτές οι εργασίες βυθοκόρησης σημαίνουν ότι το Ochamchire θα μπορούσε πλέον να φιλοξενεί μεγαλύτερα φορτηγά πλοία.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι το έργο πραγματοποιείται για να επιτραπεί χρησιμοποιούν το λιμάνι θωρηκτά από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό το ενδεχόμενο βέβαια ενέχει βαθμούς κινδύνου. Όπως εξηγεί η Natia Seskuria του Royal United Services Institute (RUSI), σε μια τέτοια περίπτωση και εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το Ochamchire για να επιτεθεί στην Ουκρανία ή εάν η Ουκρανία βάλει στο στόχαστρο ρωσικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού που είναι σταθμευμένα εκεί, τότε η Γεωργία θα γίνει μέρος του πολέμου.

«Αν ο Πούτιν θέλει να εμπλακεί η Γεωργία ή με κάποιο τρόπο να συρθεί σε αυτόν τον πόλεμο, θα το κάνει εάν είναι προς το συμφέρον του και έχει όλες τις δυνατότητες να ασκήσει πίεση στη Γεωργία, δυστυχώς», είπε χαρακτηριστικά.