Skip to main content

Ρωσία: Σύλληψη Λευκορώσου για επιθέσεις σε τρένα στην ανατολική Σιβηρία

Ο ύποπτος «ομολόγησε» ότι τοποθέτησε «οκτώ εκρηκτικούς μηχανισμούς» στα βαγόνια αυτών των τρένων

Στη σύλληψη ενός Λευκορώσου υπηκόου προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες για δύο επιθέσεις, για λογαριασμό της Ουκρανίας, με στόχο τρένα στην ανατολική Σιβηρία.

Ένας Λευκορώσος υπήκοος γεννημένος το 1971 συνελήφθη στην περιοχή του Ομσκ για «τις εκρήξεις στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2023 σε δύο τρένα που μετέφεραν πετρελαϊκά προϊόντα» στην Μπουριατία, στη ρωσική Άπω Ανατολή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FSB.

Η «τρομοκρατική ενέργεια» είχε στόχο να «καταστρέψει κρίσιμες υποδομές μεταφορών και ενέργειας», πρόσθεσε.

Ο ύποπτος «ομολόγησε» ότι τοποθέτησε «οκτώ εκρηκτικούς μηχανισμούς» στα βαγόνια αυτών των τρένων, ενεργώντας κατόπιν εντολής των «υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας», πρόσθεσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας (SBU).

Είχε επίσης λάβει οδηγίες «από έναν συμπατριώτη του που ζει στη Λιθουανία», είπαν.

Όταν τα τρένα ταξίδευαν μέσα από τη σήραγγα Μπεσόλοφ στο Σεβερομόρσκ –τη μεγαλύτερη σε μήκος στη Ρωσία– και στην παράκαμψη της, «ενεργοποιήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί», με αποτέλεσμα να πιάσουν φωτιά τα αποθέματα καυσίμων και να αποκλειστεί προσωρινά η κυκλοφορία στην κύρια γραμμή, διευκρίνισαν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, μια πηγή εντός των ουκρανικών αρχών επιβολής του νόμου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν πραγματοποιήσει αυτές τις δύο επιχειρήσεις δολιοφθοράς.

Το Κίεβο έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος μετά την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά για πρώτη φορά αυτές ήταν επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο.

Αυτή η πηγή είχε περιγράψει τον ίδιο τρόπο λειτουργίας με αυτόν που παρουσίασε η FSB: μια πρώτη επίθεση στη σήραγγα Μπεσόλοφ στο Σεβερομόρσκ και μετά σε ένα εναλλακτικό τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής προς το οποίο εκτρέπονταν η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

«Οι Ρώσοι έπεσαν στην παγίδα της SBU δύο φορές: ένα άλλο τρένο που μετέφερε καύσιμα εξερράγη στη σιδηροδρομική γραμμή Βαϊκάλης-Αμούρ» καθώς «πέρασε πάνω από μια γέφυρα ύψους 35 μέτρων», είπε.

Αυτό είναι το «δεύτερο στάδιο της ειδικής επιχείρησης της SBU με στόχο τον παροπλισμό αυτής της σημαντικής σιδηροδρομικής γραμμής» που διασχίζει τη συνοριακή περιοχή της Κίνας και της Μογγολίας, τόνισε η πηγή.

Η SBU αρνήθηκε να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η FSB αύξησε πρόσφατα τις συλλήψεις ατόμων που παρουσιάζονται ως σαμποτέρ που εργάζονται για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP