Skip to main content

Βρετανία: Καταγγέλλει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις για αρκετά χρόνια- Καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή

Η ομάδα Cold River και πώς συνδέεται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) για συνεχόμενες προσπάθειες παρέμβασης στη βρετανική πολιτική από Ρώσους κατασκόπους του κυβερνοχώρου.

Η ομάδα χάκερ, γνωστή ως Cold River, όπου συμμετείχαν άτομα που φέρονται να εργάζονταν για λογαριασμό της FSB, στόχευσε Βρετανούς πολιτικούς, δημοσιογράφους και ΜΚΟ για χρονική περίοδο αρκετών ετών, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι ρωσική ομάδα απέσπασε δεδομένα μέσω κυβερνοεπιθέσεων, συμπεριλαμβανομένου υλικού που σχετίζεται με τις εκλογές του 2019. Μεταξύ όσων βρέθηκαν στο στόχαστρο των επιθέσεων ήταν ένας βουλευτής που τον Φεβρουάριο είχε δηλώσει στο BBC ότι είχε παραβιαστεί το email του.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λέο Ντότσερτι ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι για το θέμα έχει κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας ενώ δύο άτομα υφίστανται κυρώσεις. Ένας από αυτούς είναι εν ενεργεία αξιωματικός της FSB.

Η ομάδα κατηγορείται ότι διεξήγαγε εκατοντάδες άκρως στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων, όσων εργάζονται σε think-tanks, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και άλλων στη δημόσια ζωή. Οι επιθέσεις αφορούσαν κυρίως την ιδιωτική τους ηλεκτρονική αλληλογραφία, μετά από εκτενή έρευνα και τη δημιουργία ψευδών λογαριασμών που υποδύονταν τις αξιόπιστες επαφές τους.

Οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν δράση κατά της ομάδας, σύμφωνα με το BBC.

Πιστεύεται ότι η ομάδα που συνδέεται με την FSB – και συγκεκριμένα με το τμήμα της που είναι γνωστό ως Κέντρο 18 – στοχεύει το Ηνωμένο Βασίλειο αποσπώντας πληροφορίες από άτομα της πολιτικής και δημόσιας ζωής τουλάχιστον από το 2015. Εκτιμάται επίσης ότι η ομάδα παραμένει ενεργή.

«Η Ρωσία στοχεύει τη δημοκρατική διαδικασία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, η εκστρατεία κρίθηκε ότι δεν ήταν επιτυχής παρέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία.

Η κατηγορία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει στόχο να διαταράξει το έργο της ομάδας και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση ενόψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος.

«Αυτή η ομάδα έχει αποκτήσει τεράστιο όγκο δεδομένων», δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. «Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τη Δύση με διάφορους τρόπους».

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές του 2019 μετά την κλοπή εγγράφων για το εμπόριο ΗΠΑ-Βρετανίας από τον συντηρητικό βουλευτή Λίαμ Φοξ, τα οποία στη συνέχεια διέρρευσαν. Όταν όμως διατυπώθηκε η κατηγορία το 2020, η συγκεκριμένη ομάδα πίσω από αυτήν την επίθεση δεν κατονομάστηκε. Σήμερα συνδέεται με τις ευρύτερες δραστηριότητες από την ίδια ομάδα που συνδέεται με την FSB.