Skip to main content

Meta: 83 ισπανικές εφημερίδες τη μηνύουν για αθέμιτο ανταγωνισμό και απαιτούν 550 εκατομμύρια ευρώ

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η Meta δεν συμμορφώθηκε με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2023.

Η Ισπανική Ένωση Ενημερωτικών Μέσων (AMI) που εκπροσωπεί 83 εφημερίδες, κατέθεσε μήνυση στην Μeta -τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram- για αθέμιτο ανταγωνισμό στη διαφημιστική αγορά. Η ΑΜΙ αξιώνει αποζημίωση ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, «το Facebook πουλάει στοχευμένες διαφημίσεις και πληροφορίες με δεδομένα που λαμβάνονται χωρίς άδεια». Οι καταγγέλλοντες, μεταξύ των οποίων είναι οι κύριες εφημερίδες στην Ισπανία όπως η EL PAÍS, η El Mundo , η Abc και η La Vanguardia, υποστηρίζουν ότι ο τεχνολογικός γίγαντας απέτυχε να συμμορφωθεί με «μαζικό» και «συστηματικό» τρόπο, στο αίτημα που είχε υποβάλει η ΑΜΙ για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός στη διαφημιστική αγορά.

Ο λόγος που οι εφημερίδες καταθέτουν αυτή τη μήνυση είναι ότι η Meta δεν συμμορφώθηκε με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με την AMI, η Meta «απέτυχε επανειλημμένα να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, αγνοώντας τη ρυθμιστική απαίτηση ότι οι πολίτες πρέπει να συναινούν στη χρήση των δεδομένων τους για διαφημιστικό προφίλ».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν τη Meta, το 100% των διαφημιστικών πωλήσεων του Facebook είναι παράνομες. «Τα δεδομένα περιήγησης των χρηστών παρακολουθήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους και αυτό θα επέτρεπε στη Meta να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διαφημιστική αγορά έναντι των ανταγωνιστών της», αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Μακρά διαμάχη

Η διαμάχη μάχη μεταξύ των ισπανικών ΜΜΕ και των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας δεν είναι νέα. Από την AMI τονίζουν ότι η Meta έχει χτίσει την κυρίαρχη θέση της στη διαφημιστική αγορά με βάση παράνομες πρακτικές όπως η παραβίαση του απορρήτου των χρηστών. Αντίθετα, τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία σύμφωνα με την ίδια την AMI, είναι πρωτοπόρα στην ψηφιοποίηση στην Ισπανία, δεν μπορούν να επιτύχουν δίκαιη δημιουργία εσόδων.

Η Meta δεν έχει κάνει προς το παρόν δηλώσεις αφού, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας ,δεν έχουν λάβει ακόμη τα νόμιμα δικαιολογητικά της αγωγής. Η αγωγή έχει κατατεθεί στα δικαστήρια της Μαδρίτης και, καθώς βασίζεται σε ευρωπαϊκά ψηφίσματα, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο πέρα ​​από την ισπανική αγορά.