Skip to main content

Ισπανία: Νέες διαδηλώσεις κατά της αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές

REUTERS/Isabel Infantes

Παρούσα στις διαδηλώσεις η ηγεσία των PP και VOX

Επίδειξη δύναμης έκανε η ισπανική Δεξιά την Κυριακή, σε ένα ράλι διαδηλώσεων κατά του μελλοντικού νόμου περί αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν τις συγκεντρώσεις που κάλεσε το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) στις 52 πρωτεύουσες των επαρχιών της Ισπανίας κατά του μέτρου χορήγησης αμνηστίας και των διαπραγματεύσεων του PSOE για στήριξηστον Πέδρο Σάντσεθ.

Οι κύριοι εθνικοί και τοπικοί ηγέτες ηγήθηκαν των διαδηλώσεων. Συμμετείχε άλλωστε και ο επικεφαλής του PP, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Στη μεγαλύτερη εκδήλωση, που διοργανώθηκε στην Puerta de Sol της Μαδρίτης, περίπου 80.000 άνθρωποι γέμισαν τόσο την πλατεία όσο και τους δρόμους.

Ήταν η τρίτη ανάλογη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) από τα τέλη Σεπτεμβρίου με τη στήριξη του εθνικιστικού Vox.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας και της ΕΕ και πλακάτ με συνθήματα όπως «Σάντεθ προδότη».

Ο Σάντσεθ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη του την επιδεξιότητα για να κρατήσει ικανοποιημένους τους υποστηρικτές του και την κυβέρνησή του στην εξουσία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν θεωρήσει ότι υπάρχει το momentum ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερες έδρες και να σταματήσουν να κρατούν τόσο εύθραυστες ισορροπίες.

Άλλωστε είναι απίθανο οι υποστηρικτές του Σάντσεθ να στραφούν στην υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος λόγω των συμμαχιών του με το Vox, το οποίο θέλει να μειώσει τις εξουσίες των περιφερειακών κυβερνήσεων και να στρέφεται κατά του καταλανικού και βασκικού εθνικισμού.

Πάντως σε δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα El Pais και το κανάλι Cadena SER, το 60% των Ισπανών θεωρεί ότι ο μελλοντικός νόμος είναι άδικος και αποτελεί προνόμιο. Κανένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση υπέρ της δεν έχει την έγκριση των πολιτών.

Με πληροφορίες από Euronews, El Pais

Διαβάστε σχετικά

Ευρωκοινοβούλιο: Κόντρα στην Ολομέλεια για τη συμφωνία Σάντσεθ – Καταλανών