Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Κόντρα στην Ολομέλεια για τη συμφωνία Σάντσεθ – Καταλανών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ της Ιράτσε Γκαρθία του S&D και του Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη, καθώς οι Ευρωβουλευτές συζήτησαν για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές, ως μέρος της συμφωνίας με το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ για να τον στηρίξουν στην πρωθυπουργία.

Στη συζήτηση, την οποία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι συντηρητικοί Ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τους συμμάχους του Σάντσεθ, ότι θυσίασε το κράτος δικαίου για πολιτικά οφέλη, ενώ οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο για την αμνηστία ως βασικό βήμα στην Ισπανία ως συμφιλίωση με τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Ο νόμος έχει προκαλέσει οργή στην ισπανική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι συμφιλιώνεται με τους αυτονομιστές και παραβιάζει το κράτος δικαίου. Μεγάλες διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, τις τελευταίες είκοσι ημέρες. Προγραμματίζονται κιόλας νέες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, τις οποίες οργανώνει το Partido Popular και το ακροδεξιό VOX.

Η Ιράτσε Γκαρθία, πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στενή σύμμαχος του Πέδρο Σάντσεθ, κατηγόρησε τον Μάνφρεντ Βέμπερ ότι είπε ψέματα ισχυριζόμενος ότι αθωώνονται οι Καταλανοί για εγκλήματα κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας πως στο άρθρο 2γ του σχεδίου νόμου περί αμνηστίας που λέει ρητά ότι οι τρομοκρατικές πράξεις θα αποκλείονται από την εφαρμογή του νόμου.

«Κύριε Βέμπερ, το να λέτε ψέματα δεν είναι εντάξει, και είπατε ψέματα», απάντησε στους χλευασμούς των συντηρητικών. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επίθεση στο κράτος δικαίου από τη συμμαχία σας με την ακροδεξιά».

Την σφοδρή αντίδραση και της Αριστεράς/The Left προκάλεσε η συζήτηση για τη συμφωνία Σάντσεθ – Junts: «Η προσπάθεια της ισπανικής δεξιάς να χρησιμοποιήσει την Ολομέλεια για τα πολιτικά τους παιχνίδια μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: Υποκρισία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστήριξε μια συμμαχία με το νεο-φασιστικό Vox και τώρα λέει ότι νοιάζεται για το κράτος δικαίου!», τονίζει με ανάρτηση στο Twitter.

Το Euronews αναφέρει ότι στο Στρασβούργο την Τετάρτη ήταν ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος έχει επικριθεί σκληρά τις τελευταίες ημέρες επειδή ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να παρακούσουν τις εντολές της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.