Skip to main content

Σουηδία: Αναμένει ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων»

SAUL LOEB/Pool via REUTERS

Η Σουηδία απέστειλε επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μαζί με τη Φινλανδία

Η Σουηδία αναμένει ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στο CNBC μετά από ένα πολύμηνο αδιέξοδο σχετικά με το μέλλον της Στοκχόλμης στη συμμαχία.

Η Σουηδία απέστειλε επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μαζί με τη Φινλανδία. Η τελευταία έγινε επίσημο μέλος τον Απρίλιο του 2023, αλλά η Σουηδία έμεινε σε αναμονή από τα κράτη-μέλη Ουγγαρία και Τουρκία.

Η Τουρκία έθεσε ζητήματα που αφορούν γύρω από το ότι, όπως λέει, η Σουηδία φιλοξενεί μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η Ουγγαρία, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με σχόλια που έγιναν προηγουμένως στη Σουηδία και τα οποία επικρίνουν την έλλειψη δημοκρατικών αξιών της Ουγγαρίας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να δεχτεί τη Σουηδία στη συμμαχία. Ωστόσο, το τουρκικό κοινοβούλιο δεν το έχει ακόμη εγκρίνει.

«Είχα διμερή συνάντηση με τον συνάδελφό μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όπου μου είπε ότι αναμένει ότι η επικύρωση θα γίνει εντός εβδομάδων», δήλωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ.

«Φυσικά, δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο από την πλευρά της Σουηδίας, αλλά προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και δεν τέθηκαν νέοι όροι σε αυτή τη συζήτηση, δεν υπήρξαν νέες απαιτήσεις από την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Billström στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε από το CNBC για το είδος των εγγυήσεων που έλαβε από την Ουγγαρία, ο Billström δήλωσε επίσης ότι είχε μιλήσει με τον ομόλογό του στις Βρυξέλλες και ότι η Βουδαπέστη «δεν θα είναι η τελευταία που θα επικυρώσει» την ένταξη της Στοκχόλμης.

«Ρώτησα χθες τον συνάδελφό μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjártó, θα εξακολουθήσετε να τηρείτε την υπόσχεσή σας ότι δεν θα είστε ο τελευταίος που θα επικυρώσει τη Σουηδία; Και μου απάντησε «ναι, δεν θα είμαστε οι τελευταίοι που θα επικυρώσουν» – αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο στα χέρια της Άγκυρας παρά ίσως της Βουδαπέστης», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε λευκό καπνό από τη Βουδαπέστη τη στιγμή που υπάρχει λευκός καπνός από την Άγκυρα».