Skip to main content

Ρωσία: Ετοιμάζει νομοσχέδιο που «πνίγει» την κριτική- Οι ξένοι θα δηλώνουν «πίστη» προτού εισέλθουν στη χώρα

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών

Η Ρωσία σχεδιάζει να περιορίσει την κριτική που δέχεται το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας από τους ξένους που εισέρχονται στη χώρα να υπογράψουν μια «συμφωνία πίστης», μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο, θα απαγορεύεται στους αλλοδαπούς να «δυσφημούν την εσωτερική ή εξωτερική πολιτική της χώρας και τις δημόσιες αρχές ή τους κυβερνητικούς αξιωματούχους», σύμφωνα με το TASS που επικαλείται αντίγραφο του εγγράφου.

Πρόθεση του νομοσχεδίου είναι η προστασία των «ρωσικών εθνικών συμφερόντων», ανέφερε το TASS. Με τον τρόπο αυτό το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στους ξένους να επικρίνουν τις επίσημες πολιτικές και τη σοβιετική στρατιωτική ιστορία. Θα απαγορεύει επίσης την υπεράσπιση των σχέσεων ατόμων της LGBT κοινότητας.

Πάντως δεν είναι σαφές εάν ο νόμος θα ισχύει για τουρίστες και άλλους επισκέπτες βραχείας διαμονής ή για όσους έχουν βίζα μακράς διάρκειας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να σταλεί σύντομα στο ρωσικό κοινοβούλιο, έρχεται λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, που προγραμματίζονται για τον Μάρτιο. Ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές.