Skip to main content

ΠΟΥ: Πέθαναν δύο από τα πρόωρα μωρά του νοσοκομείου αλ Σίφα της Γάζας

Ahmed El Mokhallalati/via REUTERS

Συνολικά 28 βρέφη έφθασαν χθες, Δευτέρα, στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα

Δύο από τα 33 πρόωρα βρέφη, τα οποία είχε αποφασιστεί να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από τη μεταφορά τους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, δύο από τα βρέφη πέθαναν λόγω ελλιπούς φροντίδας.

Από τα 33 πρόωρα μωρά, τρία βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο των Εμιράτων στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef Τζέιμς Έλντερ.

Συνολικά 28 βρέφη έφθασαν χθες, Δευτέρα, στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα. Ο εκπρόσωπος της Unicef ανέφερε ότι 20 από τα 28 μωρά που μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο ταξίδευαν χωρίς τη μητέρα τους.

Γάζα: 28 πρόωρα βρέφη μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «βοήθησε να διευκολυνθεί» η μεταφορά των μωρών από το νοσοκομείο αλ Σίφα την Κυριακή. Οι δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα έφοδο στο αλ Σίφα, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρισκόταν βάση της Χαμάς, κάτι που η ίδια αρνείται.

Κατάρ: «Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία για τους ομήρους της Χαμάς

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στο «πλησιέστερο σημείο» για μια συμφωνία και έχουν φτάσει στο «τελικό στάδιο», σύμφωνα με το Κατάρ που συντονίζει ως διαμεσολαβητής τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ Αλ-Ανσαρί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα «κρίσιμο και τελικό στάδιο».

Κατάρ: «Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία για τους ομήρους της Χαμάς

Ισραήλ: «Οι προειδοποιήσεις μας για τη Χαμάς αγνοήθηκαν»

Οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν: Αυτό καταγγέλλουν μέλη ισραηλινών μονάδων επιτήρησης που αποτελούνται κυρίως από γυναίκες στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας, στον απόηχο των φονικών επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ομάδα παρατηρητών, γνωστή ως tatzpitaniyot, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από γυναίκες, καταγγέλλει πως δεν ελήφθησαν υπόψη επί μήνες οι προειδοποιήσεις για ασυνήθιστη δραστηριότητα εντός της Γάζας, όπως η εκπαίδευση με εκρηκτικά ή οι προσομοιώσεις επιθέσεων.

Ισραήλ: «Οι προειδοποιήσεις μας για τη Χαμάς αγνοήθηκαν», λένε μέλη γυναικείων μονάδων στα σύνορα