Skip to main content

Αλβανία: Καπνογόνα από την αντιπολίτευση στην αίθουσα της Βουλής – Αντιδρά για τον προϋπολογισμό

Καπνογόνα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας στα Τίρανα, 20 Νοεμβρίου 2023. Φωτ. REUTERS/Florion Goga

Bουλευτές στοίβαξαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας της Βουλής και καπνός κάλυψε τον αέρα

Καπνογόνα και μια μικρή εστία φωτιάς, η οποία έσβησε γρήγορα, άναψαν βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της αλβανικής αντιπολίτευσης εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου στα Τίρανα, σε μια αποτυχημένη προσπάθειά τους να εμποδίσουν την υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2024.

Bουλευτές στοίβαξαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας της Βουλής και καπνός κάλυψε τον αέρα. Μέλη της ασφάλειας αναπτύχθηκαν μπροστά από τη θέση που καθόταν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας βουλευτής φάνηκε να ανάβει μια μικρή φωτιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους γύρω βουλευτές.

Καπνογόνα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας στα Τίρανα, 20 Νοεμβρίου 2023. Φωτ. REUTERS/Florion Goga

Ο ντε φάκτο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση εντός της Βουλής, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έχει την πλειοψηφία.

«Η μάχη δεν τελείωσε», είπε ο Μπερίσα σε δημοσιογράφους μετά την αναταραχή στην αίθουσα της Βουλής, όπου ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε σε μια πρώτη ψηφοφορία, με τη συνεδρίαση να διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά.

«(Η αντιπολίτευση) έφερε φρασεολογία και μεθόδους πεζοδρομίου στην πολιτική», δήλωσε ο Ράμα με ανάρτηση στο X, μετά το περιστατικό.

Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα ότι ενορχήστρωσε τις κατηγορίες για διαφθορά που ασκήθηκαν τον περασμένο μήνα εναντίον του, καθώς και εναντίον του γαμπρού του, για υπόθεση συμφωνίας ακίνητης περιουσίας που αφορούσε τους χώρους ενός αθλητικού συλλόγου. Ο γαμπρός του συνελήφθη, αλλά ο Μπερίσα έχει ασυλία από δίωξη ως βουλευτής και του επεβλήθη ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.