Skip to main content

Αργεντινή: «Βουτιά» στο άγνωστο- Το outsider με το αλυσοπρίονο που αναδείχθηκε πρόεδρος της χώρας

REUTERS/Agustin Marcarian

Υπόσχεται τη θεραπεία του σοκ και θέτει την Αργεντινή σε μια πορεία βαθιάς αβεβαιότητας

Είχε δείξει τις διαθέσεις του ήδη από τις προκριματικές εκλογές και την Κυριακή επιβεβαίωσε την έλξη που ασκεί στους πολίτες της Αργεντινής που τον ανάδειξαν πρόεδρο της χώρας.

Ο λόγος για τον λαϊκιστή νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο Χαβιέρ Μιλέι που κέρδισε την εξουσία στην Αργεντινή υποσχόμενος τη μεγάλη ανατροπή: να διορθώσει δεκαετίες κακοδιαχείρισης, να πετσοκόψει με το «αλυσοπρίονο» τις δημόσιες δαπάνες, να «εξολοθρεύσει» τον «καρκίνο« του πληθωρισμού, που διαμορφώνεται στο 143%, και να προχωρήσει σε «δραστικές αλλαγές» κατά της φτώχειας. Παράλληλα, αποκαλεί τον εαυτό του «ο βασιλιά της ζούγκλας» ενώ δεν δίστασε να κυκλοφορεί όντως με ένα αλυσοπρίονο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Με το 99% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής, ο Μιλέι κέρδισε το 56% των ψήφων έναντι 44% που εξασφάλισε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα του αριστερού συνασπισμού των Περονιστών. Το μέγεθος της νίκης του ήταν απροσδόκητο με τον Μάσα να αναγνωρίζει γρήγορα την ήττα του. «Οι Αργεντινοί διάλεξαν άλλο δρόμο», δήλωσε αφού τηλεφώνησε στον Μιλέι για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Με την εκλογή του πλέον η Αργεντινή, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, κάνει μια βουτιά στο άγνωστο, σε ένα απρόβλεπτο και δυνητικά ταραχώδες μέλλον.

«Σήμερα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Αργεντινής», ανέφερε ο Μιλέι στις πρώτες του δηλώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Μπουένος Άιρες, την ώρα που οι υποστηρικτές του πλημμύριζαν την πρωτεύουσα κυματίζοντας την εθνική σημαία. «Δεν υπάρχει περιθώριο για σταδιακά μέτρα», είπε, αναφερόμενος στις προεκλογικές δεσμεύσεις του αντιπάλου του.

Ο Μάσα τους τελευταίους 16 μήνες, υποσχόταν «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και σταδιακή θεραπεία της οικονομίας, με υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, παράγοντα απόλυτα κρίσιμου για πολλούς στην Αργεντινή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει πλέον στο Μιλέι το «πράσινο φως» να υλοποιήσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Έχει κάνει λόγο για αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο ΗΠΑ, κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Έχει επίσης δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, έχει χαρακτηρίσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως τέχνασμα για την καταστροφή της οικογένειας και έχει δεσμευθεί ότι θα διευκολύνει την κατοχή όπλων.

Ωστόσο, αυτή η θεραπεία του σοκ θέτει την Αργεντινή σε μια πορεία βαθιάς αβεβαιότητας, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η δολαριοποίηση της οικονομίας των 622 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια εποχή που τα διεθνή αποθέματα εξαντλούνται θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε άλλη μια περίοδο υπερπληθωρισμού.

Πάντως η νίκη του Μιλέι αποτέλεσε καλά νέα για τον πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου. «Η ελπίδα αστράφτει στη Νότια Αμερική για άλλη μια φορά», έγραψε ο στο X, χαιρετίζοντας αυτό που αποκάλεσε νίκη για την «ειλικρίνεια, την πρόοδο και την ελευθερία».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε επίσης: «Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε! Είμαι πολύ περήφανος για σένα. Θα μεταμορφώσετε τη χώρα σας και θα κάνετε πραγματικά την Αργεντινή μεγάλη ξανά».

Τη νίκη του πανηγύρισε ακόμα και ο ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του: «Η ευημερία είναι μπροστά για την Αργεντινή».