Skip to main content

«Ο νικητής είναι γνωστός εκ των προτέρων»: Ο Ρώσος που θέλει να διεκδικήσει την προεδρία από τον Πούτιν

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Είναι πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας

Ο Ρώσος εθνικιστής Ιγκόρ Γκίρκιν, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης για υποκίνηση εξτρεμισμού, δήλωσε την Κυριακή ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ρωσίας, παρόλο που, όπως είπε, γνωρίζει ότι οι εκλογές του Μαρτίου θα είναι «απάτη» με τον νικητή να είναι ήδη ξεκάθαρος.

Ο Γκίρκιν, ο οποίος είναι επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Ιγκόρ Στρέλκοφ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία θα βρεθεί μπροστά σε μία επανάσταση, ή ακόμη και ένα εμφύλιο πόλεμο, εκτός εάν η στρατιωτική ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία πιο αποτελεσματικά.

Πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας που βοήθησε τη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια να οργανώσει φιλορωσικές πολιτοφυλακές στην ανατολική Ουκρανία, ο Γκίρκιν είπε πριν από τη σύλληψή του ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του σχεδίαζουν να εισέλθουν στην πολιτική.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι στην τρέχουσα κατάσταση που ισχύει στη Ρωσία, η συμμετοχή στην προεδρική εκστρατεία είναι σαν να κάθεσαι σε ένα τραπέζι για να παίξεις», μέσω της εξαπάτησης, είπε ο Γκίρκιν σε επιστολή που δημοσίευσε ο λογαριασμός του στο Telegram.

Ο Γκίρκιν είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θα του επιτραπεί να συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά ελπίζει ότι η προσπάθειά του να ενώσει τις πατριωτικές δυνάμεις θα διαταράξει το σχέδιο του Κρεμλίνου για «ψεύτικες εκλογές» στις οποίες «ο νικητής είναι γνωστός εκ των προτέρων».

«Αυτή είναι η ευκαιρία μας να ενωθούμε απέναντι σε εξωτερικές και εσωτερικές απειλές», ανέφερε στην ανάρτηση, η οποία είχε τίτλο: «Θα υποβάλω υποψηφιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι ελπίζει ο Πούτιν να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου για άλλη μια θητεία ως πρόεδρος, μια κίνηση που θα τον διατηρήσει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030.