Skip to main content

ΠΟΥ: Θα εξαπλωθούν ασθένειες στη Γάζα

REUTERS/Anas Al-Shareef

SOS για οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα καθώς ο πληθυσμός έχει μεταφερθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες και υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση έχουν διαταράξει σοβαρά το σύστημα υγείας, έχουν δυσκολέψει πολύ την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και έχουν αναγκάσει τους αμάχους να μεταφερθούν σε καταφύγια.

Κίνδυνος μόλυνσης του νερού

Η έναρξη της εποχής των βροχών και η πιθανότητα πλημμυρών έχουν επίσης αυξήσει τους φόβους ότι το σύστημα αποχέτευσης του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και θα εξαπλωθούν οι ασθένειες.

Η έλλειψη καυσίμων έχει ήδη οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας σταθμών άντλησης λυμάτων και μονάδων αφαλάτωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού και εμφάνισης ασθενειών.

SOS από ΟΗΕ: Λιμοκτονούν οι κάτοικοι στην Γάζα

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 813.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σε τουλάχιστον 154 καταφύγια που διαχειρίζεται η UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Ο συνωστισμός οδηγεί σε εξάπλωση ασθενειών, όπως οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια, δημιουργώντας περιβαλλοντικές και υγειονομικές ανησυχίες», προειδοποίησε η OCHA.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters