Skip to main content

SOS από ΟΗΕ: Λιμοκτονούν οι κάτοικοι στην Γάζα

REUTERS/Mahmoud al-Masri

Εξαντλήθηκαν όλες οι πηγές ενέργειας

SOS για τους άμαχους της Γάζας στέλνει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι χρειάζονται απεγνωσμένα επισιτιστική βοήθεια καθώς είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμοκτονίας.

«Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στη Γάζα  και ελάχιστες – σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ανάγκες υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, τα μη ασφαλή καταφύγια και την έλλειψη καθαρού νερού, οι πολίτες αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο λιμοκτονίας», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, διακόπηκαν και όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς εξαντλήθηκαν όλες οι πηγές ενέργειας που συντηρούσαν το δίκτυο, ανακοίνωσαν οι κυριότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών του παλαιστινιακού θύλακα, η Paltel και η Jawwal.

Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας είναι εκτός καυσίμων. «Εκτός λειτουργίας» είναι και  η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στο βορρά. Το πόσιμο νερό τελειώνει, και οι περισσότερες εγκαταστάσεις άντλησης λυμάτων δεν λειτουργούν.

Κλείνει το Ινδονησιακό νοσοκομείο

Να αναστείλει τη λειτουργία του, υποχρεώθηκε σήμερα το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στον θύλακα,  όπως δήλωσε  ο διοικητής του στο δίκτυο Al Jazeera.

Ο Άτεφ αλ Καχλούτ ενημέρωσε το Al Jazeera πως το νοσοκομείο – το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 με χρηματοδότηση από την Ινδονησία και βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον προηγούμενο μήνα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ήδη έχουν αναφέρει, ότι 14 νοσοκομεία και το 71% των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη τη Γάζα είναι κλειστά.

Παράλληλα το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων, αναφέρει ότι τουλάχιστον το 45% των κατοικιών της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις 4 Νοεμβρίου και 200.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον σπίτια.